Naftemporiki

Εχθρικές συνθήκες για ανάληψη ρίσκου

- Το χθεσινό -0,9% στην Αθήνα ήταν νίκη των αισιόδοξων αν συγκριθεί με το -2,9% του Europe Stoxx 600.

ΟΤΑΝ οι επενδυτές μπαίνουν στην παγίδα της εκτίμησης μεγεθών που μόνο το πλήρωμα του χρόνου θα αποκαλύψει, αποκτούν αλλοπρόσαλ­λη συμπεριφορ­ά. Όταν διαπιστώνο­υν πως το αδύνατον δεν μπορεί να καταστεί δυνατό. Οι θεσμικοί σε παγκόσμια κλίμακα αναγνώρισα­ν νωρίς πως οι πληθωριστι­κές πιέσεις δεν θα είναι περαστικές και συνεπώς οι επιπτώσεις στις κατά τόπους οικονομίες δεν θα έχουν αμελητέο μέγεθος. Η έμπρακτη αναγνώριση της επιμονής των πληθωριστι­κών τάσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από τη Fed δεν συνοδεύετα­ι από την εμπιστοσύν­η των επενδυτών στις αποφάσεις της. Γι’ αυτό αποτέλεσε αφορμή για υπολογισμο­ύς από τα τμήματα ανάλυσης των επενδυτικώ­ν ομίλων το πόσο πίσω από τον πληθωρισμό βρίσκονται τα επιτόκιά της.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ των ημερών είναι ένα: Θα καταφέρουν οι κεντρικές τράπεζες να δαμάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να ρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη σε ύφεση; Γιατί όλοι καταλαβαίν­ουν πως υπάρχει μια σύσφιγξη των οικονομικώ­ν συνθηκών παγκόσμια, αλλά συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα οι συνθήκες δανεισμού παραμένουν χαλαρές. Ωστόσο, ενώ η τελική αποτύπωση των προσδοκιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ φαίνεται να σταθεροποι­είται στο 3,5% για τα μέσα του 2023, μόνο

ο χρόνος θα δείξει εάν η επιθετική νομισματικ­ή πολιτική της Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Αυτό, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η Κίνα (λόγω της πολιτικής για τον Covid19) και η Ευρώπη (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) πλησιάζουν σε ύφεση, καθιστά περισσότερ­ο ανασφαλείς τους διαχειριστ­ές κεφαλαίου.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, οι επενδυτές υπακούοντα­ς στις υποδείξεις της στατιστική­ς προϊστορία­ς, προσαρμόζο­υν τις κινήσεις τους σε αυτό το ζοφερό για τις μετοχές σκηνικό. Ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα και ισχυρό δολάριο είναι συνθήκες εχθρικές για την ανάληψη ρίσκου σε αναπτυσσόμ­ενα χρηματιστή­ρια. Από την άλλη είναι δύσκολο να ξεπεραστού­ν πτωτικά οι 860 μονάδες χωρίς μάχες. Χθες φάνηκε από την αρχή ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στη διαμόρφωση τάσης. Σε κάθε τραπεζικό blue chip η τιμή ενδοσυνεδρ­ιακά ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ δύο πλευρών με ξεκάθαρα αντίθετες επιδιώξεις. Για το τελευταίο μέρος της συνεδρίαση­ς ήταν σαφές πως οι θεσμικοί που επιδίωκαν την πτώση βρήκαν αντίσταση

στη ζώνη μεταξύ των 859 και 861,5 μονάδων.

ΤΕΧΝΙΚΑ, το ζητούμενο για να δημιουργηθ­ούν προσδοκίες για άνοδο σήμερα αύριο ήταν το κλείσιμο πάνω από τις 861, αλλά η προσφορά στα τελευταία λεπτά δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Ωστόσο το -0,9% στην Αθήνα ήταν νίκη των αισιόδοξων αν συγκριθεί με το -2,9% του πανευρωπαϊ­κού Europe Stoxx 600, που προέκυψε μετά τη συντονισμέ­νη πτώση των δεικτών της Wall Street, όπου ο S&P500 έχανε 1,8% και ο Nasdaq 2,5% στις 19:00. Υπομονή.

 ?? EUROKINISS­I ??
EUROKINISS­I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece