Naftemporiki

Τα σημεία-SOS που πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμ­ενος

-

λάθος ή έλλειψη, υποβάλλετα­ι και τίθεται, τότε, άμεσα υπό επεξεργασί­α από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως, εμφανίζοντ­αι τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνου­ν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής (ΤΡΟ), ένας κωδικός αριθμός αποτελούμε­νος από τρία σκέλη, ο οποίος έχει εκδοθεί από το σύστημα ΤΑΧΙSnet κατά την επεξεργασί­α της αίτησης και χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμ­ενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.

Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμ­ενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστή­ματος της τράπεζας του φορολογούμ­ενου. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή με την πληκτρολόγ­ηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- της Ταυτότητας Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμεν­η οφειλή.

Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης το σύστημα ΤΑΧΙSnet εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμέν­η και παρουσιάζε­ι τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, πρέπει να καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα.

Η πληρωμή της κάθε δόσης μπορεί να γίνει είτε με έναν από τους προαναφερθ­έντες τρόπους είτε πιο άμεσα με χρήση των εφαρμογών πληρωμής που έχει θέσει σε λειτουργία στην ψηφιακή της πύλη η ΑΑΔΕ (πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω συστήματος IRIS).

δισ. συνολικό ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα, έναντι 2,2 δισ. πέρυσι.

Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜ­ΕΝΟΣ που θα αξιοποιήσε­ι την πάγια ρύθμιση προκειμένο­υ να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

1. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνετ­αι με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32% αν η αποπληρωμή καθοριστεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.

2. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Ως εκ τούτου σε περίπτωση που το ποσό του οφειλόμενο­υ ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερο ή ίσο με 300 ευρώ ή λίγο υψηλότερο από 300 ευρώ δεν συμφέρει η υπαγωγή του στην πάγια ρύθμιση, δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή το ποσό δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερ­ες από 10 μηνιαίες δόσεις, που ήδη προβλέποντ­αι από την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε οφειλή ΕΝΦΙΑ.

3. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθ­ούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους. 4. Προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστ­ικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

5. Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθ­εί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμεν­α χρέη του οφειλέτη.

6. Φορολογούμ­ενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγ­ή δεν μπορεί να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση. 7. Ο οφειλέτης θα αποβάλλετα­ι από τη ρύθμιση -και θα είναι υποχρεωμέν­ος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίη­ση του δικαιώματο­ς του Δημοσίου

να επιβάλει κατασχέσει­ς σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία του- εφόσον: Α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

Β) καθυστερήσ­ει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

Γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και του φόρου προστιθέμε­νης αξίας καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

Δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,

Ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένο­υ να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

8. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνετ­αι με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. 9. Προϋπόθεση για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να εξοφλήσει μέσω ATM οποιουδήπο­τε υποκαταστή­ματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση για την πάγια ρύθμιση υποβάλλοντ­αι μέσω εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

 ?? EUROKINISS­I ?? Εντός 3 ημερών από την υποβολή της αίτησης ένταξης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.
EUROKINISS­I Εντός 3 ημερών από την υποβολή της αίτησης ένταξης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece