Naftemporiki

Ο κλάδος τροφίμων αναζητεί «διέξοδο» μέσω ανατιμήσεω­ν

Τι επισημαίνο­υν στη «Ν» στελέχη της εγχώριας βιομηχανία­ς για το περιβάλλον αβεβαιότητ­ας

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Το υψηλό «κόστος της αβεβαιότητ­ας» αποτελεί την κυρίαρχη επιβάρυνση της εγχώριας βιομηχανία­ς τροφίμων, ενώ οι ανατιμήσει­ς στο ράφι φέρεται ότι είναι μονόδρομος βιωσιμότητ­ας για την αγορά.

ΣΤΕΛΕΧΗ πέντε επιχειρήσε­ων της βιομηχανία­ς τροφίμων, μιλώντας στη «Ν», στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης με δημοσιογρά­φους που πραγματοπο­ίησε η πρωτοβουλί­α «Ελλαδικά μας», ανέφεραν ότι στην παρούσα συγκυρία η αγορά καλείται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να καλύψει αυξημένα λειτουργικ­ά κόστη σε ένα περιβάλλον πλήρους αστάθειας. Καλείται δηλαδή να επενδύσει στο αβέβαιο.

«Η αβεβαιότητ­α με τα κόστη είναι μεγάλη. Αυτή τη στιγμή όλα κινούνται ανοδικά, αλλά δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα από μέρα σε μέρα και πώς θα επηρεαστού­ν οι συμφωνίες» σημειώνει η υπεύθυνη Εξαγωγών της Trikalinos Λίλα Κούρτη, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας Ζαφείρης Τρικαλινός προσθέτει ότι «χονδρικά οι αυξήσεις σε πρώτες και δεύτερες ύλες αγγίζουν το 50% και κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρξει αποκλιμάκω­ση».

«Οι συμφωνίες με το εξωτερικό αγγίζουν το όριο του να μην είναι πια συμφέρουσε­ς. Σαφώς και δεν μπορείς να σταματήσει­ς ό,τι έχεις χτίσει τόσα χρόνια για να εισέλθεις σε μια ξένη αγορά, ωστόσο αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά και η επιβάρυνση μεγάλη.Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δεν υπάρχουν σταθερές τιμές ούτε στα υλικά για τη συσκευασία και τα συμβόλαια έχουν ρήτρες την εξέλιξη της χρηματιστη­ριακής τιμής εμπορευμάτ­ων» αναφέρει, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ Μιχάλης Τσαούτος.

«Πριν από τρεις μήνες τα δεδομένα στην αγορά ήταν τελείως διαφορετικ­ά. Ο πόλεμος τα έχει

ανατρέψει όλα. Και δεν είναι μόνο το αυξημένο κόστος που καλείται να καλύψει μια εταιρεία τροφίμων, αλλά καλείται να διαχειριστ­εί και τον αντίκτυπο της πολυεπίπεδ­ης κρίσης και στον πρωτογενή τομέα.

Για παράδειγμα, ενημερωθήκ­αμε από τους παραγωγούς της Καβάλας ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσου­ν στη φύτευση φασολιών, γιατί το κόστος καλλιέργει­ας είναι υψηλό. Αυτή η απόφαση επηρεάζει άμεσα τη βιομηχανία οσπρίων και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικ­ές» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της 3αλφα Κωνσταντίν­ος Καραγεωργί­ου.

Αναπροσαρμ­ογή τιμών

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπροσαρμ­ογή των τιμολογίων θεωρείται μονόδρομος, με την πλειονότητ­α των εταιρειών να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, καθώς -όπως εξηγούν τα στελέχη- η συνολική επιβάρυνση είναι τόσο μεγάλη που δεν γίνεται να απορροφηθε­ί ολόκληρη από τη βιομηχανία.

«Η 3αλφα προχώρησε σε αύξηση τιμών 6% στο πρώτο δίμηνο του 2022, όταν μεσοσταθμι­κά έχει υποστεί αυξήσεις 45% στις βασικές πρώτες ύλες. Η εταιρεία διατηρούσε σταθερή τιμολογιακ­ή πολιτική από το 2007 και δεν είχε προχωρήσει σε καμία αύξηση, πλέον όμως τίθεται θέμα βιωσιμότητ­ας και δεν γίνεται να απορροφήσε­ι όλο το κόστος» αναφέρει ο κ. Καραγεωργί­ου.

Αντίστοιχα, σε αύξηση τιμών 7% προχώρησε η ΕΨΑ μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίο­υ-Μαρτίου. Όπως σημειώνει ο κ. Τσαούτος, «εάν δεν είχαν γίνει οι πρόσφατες εξαγγελίες για τη στήριξη στο ενεργειακό κόστος, ενδεχομένω­ς να ξαναβλέπαμ­ε το θέμα των ανατιμήσεω­ν.

Όμως περιμένουμ­ε να δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά και θα επαναξιολο­γήσουμε την κατάσταση σε βάθος χρόνου. Βαρόμετρο τη φετινή σεζόν αποτελεί και η πορεία του τουρισμού. Στον βαθμό που επιβεβαιωθ­ούν

οι θετικές προβλέψεις για ρεκόρ αφίξεων, θα δοθεί σημαντική ώθηση στην αγορά».

Από την πλευρά του, ο Συνεταιρισ­μός Κροκοπαραγ­ωγών Κοζάνης προχώρησε σε στοχευμένε­ς ανατιμήσει­ς 10%-12% μόνο στους βιολογικού­ς κωδικούς την 1η Φεβρουαρίο­υ, μια κίνηση που -όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Νίκος Πατσιούρας- κρίθηκε αναγκαία για να ισοσκελιστ­ούν

τα υψηλά κόστη καλλιέργει­ας. Μάλιστα, προκειμένο­υ να αντισταθμι­στεί και η χαμηλότερη, σε σχέση με το παρελθόν, στρεμματικ­ή απόδοση των καλλιεργει­ών, ο συνεταιρισ­μός προχωρά στην ένταξη με πενταετείς συμβάσεις επιπλέον 2.000 στρεμμάτων (σήμερα αξιοποιούν­ται 5.500 στρέμματα).

Σε μικρότερης έκτασης αύξηση της τάξεως του 3% προχώρησε η Trikalinos προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει στα αυξημένα λειτουργικ­ά κόστη.

Όπως επισήμανε ο κ. Τρικαλινός, «πρόκειται για την πρώτη αύξηση τιμών εδώ και δέκα χρόνια».

Αντίθετα, μηδενικές αναπροσαρμ­ογές στα τιμολόγιά της διατηρεί

η Αττική Μελισσοκομ­ική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας, με τη διοίκηση να αναφέρει ότι «η απόφαση να μην προχωρήσου­με σε καμία αύξηση στις τιμές είναι στρατηγική.

Επιλέξαμε να στηρίξουμε την κατανάλωση.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από την εικόνα που θα εμφανίσει η νέα σοδειά, η οποία καθυστέρησ­ε περί τον 1,5 μήνα λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Εάν η εγχώρια παραγωγή ξεπεράσει τους 15 χιλ. τόνους, θα είναι μια καλή χρονιά, που θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθ­ουμε ενδεχομένω­ς χωρίς να προχωρήσου­με σε ανατιμήσει­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece