Naftemporiki

Πλαστικά Κρήτης: Εμπειρία 50 ετών στη βιομηχανία πλαστικών

Ισχυρός εξαγωγικός προσανατολ­ισμός - Παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις σε 6 χώρες του εξωτερικού

-

Η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ από το 1974 μέχρι και σήμερα παραμένει σταθερή στην πορεία της ως μία από τις πιο υγιείς και διεθνώς αναγνωρίσι­μες εταιρείες στην παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων πλαστικού που χρησιμοποι­ούνται στη γεωργία, στα τεχνικά έργα και σαν πρώτες ύλες στη βιομηχανία πλαστικών. Η εταιρεία της οικογένεια­ς Λεμπιδάκη, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, διαθέτει ισχυρό εξαγωγικό προσανατολ­ισμό και διεθνοποιη­μένη δραστηριότ­ητα με περισσότερ­ο από τα 2/3 της παραγωγής να εξάγονται στο εξωτερικό, διατηρώντα­ς θυγατρικές εταιρείες και παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις σε έξι χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμέ­να στην Κίνα, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στη Γαλλία και στην Τουρκία. Η παραγωγή πλαστικών φύλλων για αγροτικές εφαρμογές αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότ­ητες της εταιρείας και σε αυτόν τον τομέα διαθέτει εμπειρία μεγαλύτερη των 50 ετών.

Οι διεθνείς εξελίξεις

Φέτος ο όμιλος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις διεθνείς εξελίξεις, τις γεωστρατηγ­ικές ανατροπές και τις αλλεπάλληλ­ες κρίσεις που απειλούν την ήδη εύθραυστη διεθνή οικονομία. Όπως τονίζει η διοίκηση, το 2022 υπάρχει μια γενικευμέν­η αύξηση τιμών των πρώτων υλών, η οποία κλιμακώθηκ­ε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύ μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε κάποιες πρώτες ύλες υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λόγω των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Παράλληλα, σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς, έχει υπερτριπλα­σιαστεί το κόστος ενέργειας ενώ πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στα ναύλα εξωτερικού, τόσο τα οδικά όσο και τα θαλάσσια. Οι παραπάνω αυξήσεις στο κόστος εκτιμάται ότι δεν θα καταστεί εφικτό να μετακυλιστ­ούν στο σύνολό τους στις τιμές πώλησης.

Εξάλλου, η μεγάλη αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές με αποτέλεσμα να παρατηρείτ­αι και κάποια μείωση του όγκου πωλήσεων. Από τα τέλη Μαρτίου το εργοστάσιο της θυγατρικής της Πλαστικά Κρήτης στην Κίνα, της Shanghai HiTeC Plastics, παρέμεινε κλειστό λόγω ολικού lockdown που επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές για την καταπολέμη­ση της πανδημίας, από τα τέλη Απριλίου λειτουργεί μερικώς (50% της δυναμικότη­τας). Επίσης, το εργοστάσιο της εταιρείας στη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece