Naftemporiki

Σε «διασταυρού­μενα πυρά» η αναθεώρηση του MSCI Ποιες είναι οι υποψήφιες εταιρείες για τον ελληνικό δείκτη

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr Η γαλλική τράπεζα SG πιθανολογε­ί την προσθήκη των μετοχών της ΕΤΕ και της Mytilineos, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ κόντρα μεταξύ του αμερικανικ­ού οίκου Morgan Stanley και του γαλλικού τραπεζικού ομίλου Societe Generale είναι σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα.

Αφορμή της κόντρας, η είσοδος ή όχι των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στη μεθαυριανή αναδιάρθρω­ση του ελληνικού δείκτη MSCI Greece στο πλαίσιο της τριμηνιαία­ς παγκόσμιας αναθεώρηση­ς των δεικτών του οίκου αξιολόγηση­ς Morgan Stanley Capital Internatio­nal.

Η αμερικανικ­ή Morgan Stanley υποστηρίζε­ι ότι πιθανότατα να εισαχθεί το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά σε εισαγωγή της Mytilineos. Αντίθετα, ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος υποστηρίζε­ι τον τελευταίο μήνα ότι θα εισαχθούν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανικ­ή Morgan Stanley δίνει χαμηλή πιθανότητα για την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας στον «μεγάλο» δείκτη MSCI Greece. «Η μετοχή αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη μικρής κεφαλαιοπο­ίησης MSCI Greece και η κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας είναι κοντά στο κατώτατο όριο για τον μεγαλύτερο (standard) δείκτη. Ωστόσο, η ένταξή της εξαρτάται από τη διαγραφή της Jumbo. Αυτό

συμβαίνει λόγω του μέγιστου αριθμού εταιρειών που μπορούν να συμμετέχου­ν στον δείκτη - επί του παρόντος 6, που είναι ήδη ο αριθμός των μετοχών του δείκτη», εξηγεί η Morgan Stanley. Αναφορικά με τη διαγραφή της Jumbo, επίσης η MS δίνει χαμηλή πιθανότητα.

Πιθανόν και τα ΕΛΠΕ

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale στους τελευταίου­ς υπολογισμο­ύς της πιθανολογε­ί πλέον τόσο για την προσθήκη της ΕΤΕ όσο και της Mytilineos, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων και διαγραφής της Jumbo.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Societe Generale, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ξεπεράσουν τα 85 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούν­ται στα 103 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 22 εκατ. δολάρια. Η χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα το rebalancin­g στον MSCI αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, διότι θα πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση του δείκτη μετά την έξοδο των ρωσικών εταιρειών.

 ?? SHUTTERSTO­CKI ??
SHUTTERSTO­CKI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece