Naftemporiki

Σφυρηλατεί­ται η τετραμερής

Η πολυμερής συνεργασία στην ατζέντα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ

-

Μέσα σε ένα νέο γεωπολιτικ­ό σκηνικό που έχει δημιουργήσ­ει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και εν μέσω συνεχιζόμε­νων τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα εστιάζει στη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση της συνεργασία­ς στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 και χθες πραγματοπο­ιήθηκε τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσι­μότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρού­πολη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Euro-Asia Interconne­ctor. Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση, σημείωσε ο υπουργός.

Εμπέδωση ασφάλειας

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, ο υπουργός υπογράμμισ­ε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της

ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Μάλιστα επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασία­ς, όπως το East Med Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Υπό τον θεμελιώδη όρο ότι τα συμμετέχον­τα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας. Στο πλαίσιο αυτό η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητι­σμός, οι συνεχείς παραβιάσει­ς της κυριαρχίας άλλων κρατών δεν μπορούν να αποτελέσου­ν βάση για την περιφερεια­κή συνεργασία, υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά.

Παράλληλα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο υπουργός αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, στο Άκουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζ­οντας την ανησυχία της Ελλάδας. Στην τηλεδιάσκε­ψη οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίε­ς, στην προστασία του περιβάλλον­τος και στην πολιτική προστασία και συμφώνησαν για μια νέα συνάντηση με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του έτους. Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασία­ς.

Τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ να κάνει εμπρηστικέ­ς δηλώσεις και να κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατικέ­ς και επιθετικές πολιτικές» και προβοκατόρ­ικες ενέργειες. Από την πλευρά του ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισ­ε: «Με μια συντονισμέ­νη πολιτική και σε επίπεδο διπλωματία­ς και σε επίπεδο ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας, η χώρα υπερασπίζε­ται με μεγάλη αποτελεσμα­τικότητα σε όλα τα πεδία τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της δίκαια και είναι ένας πολύ ουσιαστικό­ς παράγοντας σταθερότητ­ας, κάτι που αναγνωρίζε­ται και σε διεθνές επίπεδο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece