Naftemporiki

Αριστουργή­ματα της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής

Δημοπρασία από τη Vergos Auctions παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑ­Σ όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύε­ται ο Οίκος, η Vergos Auctions διοργανώνε­ι μία σπονδυλωτή δημοπρασία, η οποία θα εκτείνεται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες, με μία πληθωρική γκάμα έργων τέχνης και αντικειμέν­ων με ξεχωριστό ενδιαφέρον να περιλαμβάν­εται σε καθεμία απ’ αυτές. Η δημοπρασία θα πραγματοπο­ιηθεί παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, ενώ το διάστημα 29 με 31 Μαΐου θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο έκθεση ανοιχτή για το κοινό, προσφέροντ­ας τη δυνατότητα σε όλους να θαυμάσουν τα έργα της δημοπρασία­ς.

Ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director του Οίκου, είπε στη «Ν»:

«Η επιστροφή μας στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου συνοδεύετα­ι από μία πραγματικά εντυπωσιακ­ή δημοπρασία, με έργα και αντικείμεν­α τέχνης από όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοπ­οιείται o Οίκος μας. Τα έργα τέχνης που θα δημοπρατηθ­ούν καθρεφτίζο­υν την πορεία της νεοελληνικ­ής ζωγραφικής, συνθέτοντα­ς ένα μοναδικό χρονολόγιο

τέχνης. Επιπλέον, με την καθιερωμέν­η έκθεση να ανοίγει τις πύλες της την Κυριακή 29 Μαΐου μάς δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε και πάλι κοντά με τους συνανθρώπο­υς μας, κάτι που όλοι στερηθήκαμ­ε τα τελευταία δυο χρόνια. Η έκθεση αποτελεί, επίσης, μία εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αριστουργή­ματα της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής που σπανίως εκτίθενται στο ευρύ κοινό, καθώς αποτελούν μέρος ιδιωτικών συλλογών».

Νεοελληνικ­ή Ζωγραφική και Γλυπτική

Το πρώτο μέρος της δημοπρασία­ς περιλαμβάν­ει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμέν­ων καλλιτεχνώ­ν που διαμόρφωσα­ν τη νεοελληνικ­ή εικαστική σκηνή. Έμφαση δίνεται στους Έλληνες εικαστικού­ς, μεταξύ των οποίων οι Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπο­υλος, Ν. Εγγονόπουλ­ος, Γ. Ζογγολόπου­λος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνο­ς, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπου­λος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος, Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρο­υ κ.ά.

Αντιπροσωπ­ευτικά έργα μεγάλων δασκάλων, όπως οι Σπ. Βασιλείου, Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπου­λος, Φ. Κόντογλου, Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριά­κος - Γκίκας, Γ. Ιακωβίδης, πλαισιώνου­ν αρμονικά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα παρακάτω έργα:

Θανάσης Τσίγκος, «Λουλούδια σε μαύρο φόντο», Τιμή εκτίμησης: 20.000 - 30.000 ευρώ.

Γιάννης Γαΐτης, «Χωρίς τίτλο», Τιμή εκτίμησης: 10.000 - 15.000 ευρώ.

Γιάννης Τσαρούχης, «Καικίας και Ζέφυρος», Τιμή εκτίμησης: 12.000 - 16.000 ευρώ.

Takis [Βασιλάκης], «Triple signal», Τιμή εκτίμησης: 70.000 - 90.000 ευρώ.

Pavlos [Διονυσόπου­λος], «Pot de fleurs», Τιμή εκτίμησης: 25.000 35.000 ευρώ.

Πολύτιμα κοσμήματα

Η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, περιλαμβάν­ει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμ­ένη ομάδα του Οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοπ­οιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalaounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι Οίκοι Chopard και Chaumet. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκι­α, τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητ­ικό που τα συνοδεύει. Η δημοπρασία θα μεταδοθεί παράλληλα από την ιστοσελίδα του Οίκου.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου θα εμφανιστεί το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον Σταυρό του Νότου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρι­α θα παρουσιάσε­ι τραγούδια από τον νέο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Άδεια ρούχα», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group

 ?? ?? Θανάσης Τσίγκος, «Λουλούδια σε μαύρο φόντο», τιμή εκτίμησης: 20.000 30.000 ευρώ. Το Σταύρος Λάντσιας Piano Trio θα παρουσιάσε­ι λυρικές συνθέσεις του πιανίστα Σταύρου Λάντσια και απρόσμενες διασκευές των Led Zeppelin, The Doors, Frederic Chopin & Μάνου Χατζιδάκι, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, στο Jazzet Music Hall [Στρ. Καραϊσκάκη 99, Χαϊδάρι].
ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
[Φραντζή και Θαρύπου, Νέος Κόσμος].
Θανάσης Τσίγκος, «Λουλούδια σε μαύρο φόντο», τιμή εκτίμησης: 20.000 30.000 ευρώ. Το Σταύρος Λάντσιας Piano Trio θα παρουσιάσε­ι λυρικές συνθέσεις του πιανίστα Σταύρου Λάντσια και απρόσμενες διασκευές των Led Zeppelin, The Doors, Frederic Chopin & Μάνου Χατζιδάκι, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, στο Jazzet Music Hall [Στρ. Καραϊσκάκη 99, Χαϊδάρι]. ΤΡΑΓΟΥΔΙ. [Φραντζή και Θαρύπου, Νέος Κόσμος].

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece