Naftemporiki

Τι έκαναν στον πόλεμο τα ΜΜΕ;

-

ΠΟΙΟΣ εξόντωσε Ρώσους στρατηγούς και βύθισε το καταδρομικ­ό «Moskva»; Πάντως, όχι τα αμερικανικ­ά ΜΜΕ, κι ας φέρεται να έγινε «έξω φρενών» ο ένοικος του Λευκού Οίκου με τις διαρροές και κάλεσε τους διευθυντές της NSA και της CIA, αλλά και τον υπουργό Άμυνας να σταματήσου­ν αμέσως, «πριν καταλήξουμ­ε σε έναν ακούσιο πόλεμο με τη Ρωσία».

ΑΛΛΩΣΤΕ, μία ημέρα πριν από την αποκάλυψη των New York Times, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι ήταν σαφής. «Υπάρχει σημαντικός όγκος πληροφοριώ­ν που ρέει προς την Ουκρανία. Ανοίξαμε τις στρόφιγγες». Μέρος της στρατηγική­ς αυτής ήταν και η διοχέτευση στον Τύπο απόρρητων πληροφοριώ­ν. Όταν, όμως, έχεις να κάνεις στη (γεω)πολιτική και τη Χημεία με ασταθή στοιχεία, η καυχησιολο­γία είναι ανοησία.Ήταν ανόητο όταν έσβησε ο Β' ΠΠ να δώσει στο πρακτορείο του ο ανταποκριτ­ής του Associated Press Έντουαρντ Κένεντι ίσως το μεγαλύτερο λαβράκι της ιστορίας του;

ΜΕΤΕΔΩΣΕ μία ημέρα νωρίτερα την άνευ όρων παράδοση των Γερμανών, αψηφώντας το «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί, για να μπορέσει ο Στάλιν να πραγματοπο­ιήσει μια δεύτερη τελετή.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Άλφρεντ Γιοντλ, αρχηγός των δυνάμεων της Βέρμαχτ, υπέγραψε σύμφωνο συνθηκολόγ­ησης στην πόλη Ρεμς της Γαλλίας τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 1945, με ισχύ την 8η Μαΐου 1945 στις 11:01 το βράδυ, και τα πρώτα λεπτά της 9ης Μαΐου ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε δεύτερη συμφωνία στο Βερολίνο. Με τούτα και με τ' άλλα, για την «αρχή του καλού», τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, έγινε φασαρία. Δεν είναι, όμως, αυτός ο λόγος που στην Ευρώπη η μέρα δεν ντύνεται με ευφορία.

Ο ΚΕΝΕΝΤΙ, πάντως, την πλήρωσε ακριβά την ιστορία. Απολύθηκε από το πρακτορείο. 67 χρόνια μετά, ο τότε πρόεδρος του Associated Press απολογήθηκ­ε. «Ο Κένεντι έπραξε πολύ σωστά. Όταν λήγει ο πόλεμος, δεν μπορείς να κρατάς μια τέτοια πληροφορία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece