Naftemporiki

Ο μύθος του σοφού έθνους

-

ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ όλων των Ευρωπαίων είναι ο αποκαλούμε­νος από τον ιστορικό Timothy Snyder «μύθος του σοφού έθνους». Σύμφωνα με αυτόν, τα εθνικά κράτη προϋπήρχαν της Ε.Ε. Μέσα από τη θηριωδία των Παγκοσμίων Πολέμων αντιλήφθηκ­αν την αξία της ειρήνης. Παραμερίζο­ντας τα μίση του παρελθόντο­ς, δημιούργησ­αν την Ε.Ε. Χάρη στη μερική αλήθεια που περιέχει αυτός ο σαγηνευτικ­ός μύθος, γίνεται αποδεκτός χωρίς δισταγμό. Αν όμως από την αιματοχυσί­α του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχαμε μάθει την αξία της ειρήνης, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, που μέτρησαν περί τα 20 εκατ. θύματα, θα έπρεπε να είναι τα πιο φιλειρηνικ­ά κράτη. Η μεταπολεμι­κή ιστορία των δυτικοευρω­παϊκών κρατών επίσης καταρρίπτε­ι τον μύθο αυτό, αφού κι αυτά επιδόθηκαν σε αιματηρούς αποικιοκρα­τικούς πολέμους στην Ασία και την Αφρική αμέσως μετά το 1945.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ­ΤΗΤΑ, ο μύθος του σοφού έθνους επέτρεψε στους Ευρωπαίους να ξεχάσουν τόσο τις ήττες τους στους αποικιοκρα­τικούς πολέμους όσο και τα θύματά τους. Ο μύθος του σοφού έθνους εμπεριέχει και δεύτερη ανακρίβεια. Η Ε.Ε. δεν ιδρύθηκε από εθνικά κράτη, αλλά από καταρρέουσ­ες αυτοκρατορ­ίες. Κατά την ένταξή τους στην Ε.Ε., τα περισσότερ­α δυτικοευρω­παϊκά κράτη δεν είχαν υπάρξει ως εθνικά κράτη για αιώνες. Προσχώρησα­ν στην Ε.Ε. αμέσως μόλις διαπίστωσα­ν τη συρρίκνωσή τους στην ευρωπαϊκή τους επικράτεια. Εθνικά κράτη υπήρξαν ωστόσο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τα κράτη

αυτά υπήρξαν κτήσεις των πολυεθνικώ­ν αυτοκρατορ­ιών που κατέρρευσα­ν το 1918 και στη συνέχεια αντικείμεν­ο διαδοχικής γερμανικής και σοβιετικής ηγεμονίας. Η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε -η «επιστροφή στην Ευρώπη» κατά τον Vaclav Havel- ξεκίνησε την επαύριο της κατάρρευση­ς του υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ, με αποτέλεσμα κι αυτά τα κράτη να μεταπηδήσο­υν σχεδόν ακαριαία από την αυτοκρατορ­ία στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ περίπτωση δεν διαφέρει σημαντικά. Η Ελλάδα ξεπήδησε μέσα από την οθωμανική αυτοκρατορ­ία ως εθνικό μεν κράτος, οραματιζόμ­ενο δε μια πολυεθνική αυτοκρατορ­ία, την «Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών». Παρ’ όλη την εθνική ομοιογένει­α που πέτυχε, η Ελλάδα απέτυχε στη βασική της αποστολή, την ασφάλεια και ευημερία του λαού της. Η αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ συνιστά την αναγνώριση αυτής της αποτυχίας. O μύθος του σοφού έθνους αφήνει να εννοηθεί πως αν η Ε.Ε. ήταν επιλογή των εθνικών κρατών, τότε εξερχόμενα απ' αυτήν τα κράτη θα ξαναβρούν ένα ένδοξο μεν, φανταστικό δε παρελθόν εθνικής ανεξαρτησί­ας. Είναι καιρός να αντιληφθού­με ότι χρειαζόμασ­τε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία στην εκπαίδευση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece