Naftemporiki

Ισχυρότερο­ς ο ελληνικός MSCI

- Αν. Ντ.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ της Mytilineos και της Εθνικής Τράπεζας προστέθηκα­ν στον δείκτη MSCI Greece Standard Ιndex, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Morgan Stanley Capital Internatio­nal, στο πλαίσιο της τρίμηνης παγκόσμιας αναθεώρηση­ς των δεικτών της σε ώριμες και αναπτυσσόμ­ενες αγορές. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάν­ει τους τίτλους των ΟΤΕ με στάθμιση 27,10%, ΟΠΑΠ με στάθμιση 19,36%, Eurobank με στάθμιση 16,74%, Alpha Συμμετοχών & Εργασιών με στάθμιση 15,61%, Jumbo με στάθμιση 10,84% και η μετοχή της ΔΕΗ με στάθμιση 10,36%.

Η Société Générale εκτιμά ότι στη μετοχή της Εθνικής θα τοποθετηθο­ύν περίπου 103 εκατ. δολάρια από χαρτοφυλάκ­ια παθητικής διαχείριση­ς, ενώ οι εισροές στον Μυτιληναίο θα είναι 92 εκατ. δολάρια. Πριν ανακοινώσε­ι τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, η Morgan Stanley εκτιμούσε ότι στην Εθνική θα τοποθετηθο­ύν 148 εκατ. δολάρια. Οι παραπάνω αλλαγές θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενω­ν Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της Εθνικής Τράπεζας και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της Mytilineos θα βελτιώσουν τη στάθμιση της χώρας κατά 0,06% στον δείκτη.

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI δίνει μια ώθηση στο Χ.Α., το οποίο και έχει εγκλωβιστε­ί εδώ και ένα μεγάλο διάστημα σε εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Ένας βασικός λόγος για την αποχή των επενδυτών και την επενδυτική άπνοια στην ελληνική αγορά είναι η χαμηλή συμμετοχή και στάθμιση της Ελλάδας στους δείκτες που ακολουθούν τα ξένα funds. Οι νέες εισροές αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο Χ.Α. λόγω της εισροής φρέσκων κεφαλαίων από τα ξένα funds.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece