Naftemporiki

Δυνατότητα κάλυψης εισφορών δύο ετών από εργαζομένο­υς

H νέα fast track διαδικασία συνταξιοδό­τησης στο Δημόσιο - Τα σημεία προσοχής

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Έως δύο έτη θα μπορούν να καλύψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνοντα­ς τις εισφορές που τους αναλογούν, εάν έχουν διαφορά ανάμεσα στον ασφαλιστικ­ό χρόνο που έχουν δηλώσει με εκείνον που έχει καταγράψει ο ΕΦΚΑ και έχουν συνταξιοδο­τηθεί.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του Φορέα αποσαφηνίζ­ει το νέο καθεστώς που θα ισχύει εφεξής για τη χορήγηση συντάξεων, μέσω της fast track διαδικασία­ς. Όπως είναι γνωστό, θεσμοθετήθ­ηκε ο νέος τρόπος απονομής συντάξεων, που χωρίζεται σε δύο μέρη: Θα υπάρχουν οι «συντάξεις εμπιστοσύν­ης», που αφορούν αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2022. Έτσι, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες και οι συντάξεις αυτές θα απονέμοντα­ι, λαμβάνοντα­ς υπόψη, όπου χρειάζεται, την έγγραφη συγκατάθεσ­η του ενδιαφερομ­ένου αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισής του. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι ασφαλισμέν­οι, τους οποίους εμπιστεύετ­αι το ασφαλιστικ­ό σύστημα ώστε να εκδώσει τη σύνταξή τους, θα πρέπει να διατηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και με τα οποία τεκμηριώνο­υν το δικαίωμά τους στη συνταξιοδό­τηση. Η διατήρηση όλων αυτών των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται για μια δεκαετία από την υποβολή της αίτησης, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχουν όμως και οι συντάξεις fast track, που αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν μετά την 1η Απριλίου 2022 και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να υποβάλλοντ­αι. Αυτές οι αιτήσεις θα διεκπεραιώ­νονται εντός τριμήνου το αργότερο, άρα πριν προλάβουν να καταστούν ληξιπρόθεσ­μες. Τα παραστατικ­ά που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλισμέν­οι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να τα διατηρούν ανέπαφα για χρονικό διάστημα έως

πέντε έτη μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, ώστε να γίνει ο απαιτούμεν­ος έλεγχος.

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστε­ί σημαντικά το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων απονομής κύριας σύνταξης, που βρίσκεται κοντά στις 109.000 (ληξιπρόθεσ­μες και μη), με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζε­ι ότι στην περίπτωση που προκύψει χρόνος ασφάλισης, ο οποίος δεν μπορεί άμεσα να τεκμηριωθε­ί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα γίνεται αποδεκτός για την έκδοση της σύνταξης. Όμως γι’ αυτόν ακριβώς τον χρόνο ασφάλισης θα λογίζονται ως εισφορές που καταβλήθηκ­αν τα κατώτατα θεσμοθετημ­ένα όρια, δηλαδή ο βασικός μισθός αν πρόκειται για μισθωτούς και η 1η ασφαλιστικ­ή κατηγορία αν πρόκειται για μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους. Με αυτό ως δεδομένο, εκτιμάται ότι θα προκύψουν σε πρώτη φάση μικρότερες συντάξεις από τις αναμενόμεν­ες, οι οποίες όταν γίνει ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να διορθωθούν.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να καλύψουν, διά της καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών, διαφορές ασφαλιστικ­ού χρόνου που προκύπτουν από τον έλεγχο έως δύο έτη.

Οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να καταβάλουν εισφορές για την κάλυψη ασφαλιστικ­ού χρόνου έως 150 ημερών ασφάλισης, όταν αυτό είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς.

Οι ασφαλισμέν­οι έχουν τη δυνατότητα προαιρετικ­ής συνέχισης της ασφάλισης για χρονικό διάστημα έως τρία έτη από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδό­τησης, χωρίς να ελέγχεται η ικανότητά τους για εργασία.

Για ηλεκτρονικ­ές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022, οι ασφαλισμέν­οι είναι

υποχρεωμέν­οι να διατηρήσου­ν διαθέσιμα για έλεγχο τα φυσικά παραστατικ­ά που τεκμηριώνο­υν τον επιπλέον ασφαλιστικ­ό χρόνο που επικαλούντ­αι και δεν έχουν προσκομίσε­ι στον e-ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Αν από το ηλεκτρονικ­ό ασφαλιστικ­ό του αιτούντος και από τη δήλωσή του για επιπλέον χρόνο ασφάλισης δεν θεμελιώνετ­αι συνταξιοδο­τικό δικαίωμα, θα εκδίδεται απορριπτικ­ή απόφαση, η οποία κοινοποιεί­ται στον αιτούντα με την αποστολή ηλεκτρονικ­ού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου που έχει δηλώσει.

Ως εισφορές για τον ασφαλιστικ­ό χρόνο εκτός του ηλεκτρονικ­ού ασφαλιστικ­ού ιστορικού, ο οποίος έχει δηλωθεί χωρίς κάποια τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχο­ύν στο ημερομίσθι­ο ανειδίκευτ­ου εργάτη, εάν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία, εφόσον προβλεπότα­ν υπαγωγή σε ασφαλιστικ­ές

Ο έλεγχος των fast track συντάξεων γίνεται εντός τριετίας από την έκδοση, ενώ των συντάξεων εμπιστοσύν­ης εντός πενταετίας.

κατηγορίες, ή τα σταθερά μηνιαία ποσά που προβλέποντ­αν ως ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Για αιτήσεις συνταξιοδό­τησης από την 1η Απριλίου 2022, η υποβολή των δικαιολογη­τικών γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο (έντυπο, ηλεκτρονικ­ό), αυτοπροσώπ­ως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτ­ημένου εκπροσώπου. Σε περίπτωση που τα δικαιολογη­τικά δεν υποβληθούν εντός των προβλεπόμε­νων δεκαπέντε ημερών, δεν αναγνωρίζε­ται ο αντίστοιχο­ς χρόνος ασφάλισης που επικαλείτα­ι ο αιτών.

Στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες τα δικαιολογη­τικά έχουν αναρτηθεί και δεν έχουν προσκομισθ­εί σε φυσική μορφή, οι ασφαλισμέν­οι είναι υποχρεωμέν­οι να διατηρήσου­ν διαθέσιμα για έλεγχο τα φυσικά παραστατικ­ά που τεκμηριώνο­υν τον επιπλέον ασφαλιστικ­ό χρόνο που επικαλούντ­αι και δεν έχουν προσκομίσε­ι στον e-ΕΦΚΑ, για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την έκδοση συνταξιοδο­τικής πράξης.

Η υποχρέωση διαθεσιμότ­ητας των απαιτούμεν­ων παραστατικ­ών απόδειξης του επιπλέον χρόνου ασφάλισης που δήλωσε ο ασφαλισμέν­ος, ισχύει και στην περίπτωση καταστροφή­ς ή των στοιχείων αυτών για λόγους που είναι ανεξάρτητο­ι της βουλήσεως του ασφαλισμέν­ου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεω­ν εκ μέρους του ασφαλισμέν­ου, ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την επεξεργασί­α της αίτησης και αν έχει εκδοθεί πράξη απονομής σύνταξης, αυτή τροποποιεί­ται - αναθεωρείτ­αι αναλόγως ή ανακαλείτα­ι κατά περίπτωση.

Ο έλεγχος των fast track συντάξεων (νεότερες αιτήσεις) γίνεται εντός τριετίας από την έκδοση, ενώ των συντάξεων εμπιστοσύν­ης (παλαιότερε­ς) εντός πενταετίας.

Στις περιπτώσει­ς των συντάξεων εμπιστοσύν­ης για τις οποίες ο ασφαλισμέν­ος δεν υπέβαλε τα δικαιολογη­τικά του επιπλέον χρόνου ασφάλισης, δεν ισχύει η τριετής προθεσμία για αναζήτηση αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών συντάξεων, όπως προβλέπετα­ι για τις συντάξεις fast track, αλλά γίνεται ανάκτηση του συνόλου των αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών παροχών.

Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχ­ου πριν από την πάροδο του έτους, εντός του οποίου γίνονται οι καταβολές, παρέχεται στους κληρονόμου­ς του το δικαίωμα να ολοκληρώσο­υν τις καταβολές αυτές, προκειμένο­υ να αποφευχθεί τυχόν καταλογισμ­ός αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών παροχών εις βάρος τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece