Naftemporiki

Το «μενού» στον Λευκό Οίκο

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στη διεθνή σκηνή, τα «φώτα» στρέφονται σήμερα στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο -είχε προηγηθεί συνάντηση το 2020 με τον Ντόναλντ Τραμπ- και αδιαμφισβή­τητα πρόκειται για ένα τετ α τετ με ξεχωριστή σημασία.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα γίνεται σε μια εποχή που οι προκλήσεις διαδέχοντα­ι η μία την άλλη και επομένως πρόκειται για μια συνάντηση με διευρυμένη ατζέντα. Κατ’ αρχάς υπάρχει το θέμα της εντεινόμεν­ης τουρκικής προκλητικό­τητας και το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα δεν σταμάτα να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι υπερπτήσει­ς πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο και οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχ­ων δείχνουν πως η γειτονική χώρα είναι αποφασισμέ­νη να συνεχίσει να τραβά το σχοινί.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά σε μια στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει να ανοίγει μέτωπα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στις θέσεις που διατύπωσε με αφορμή τα σχέδια της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ (αν και μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική της στάση).

ΩΣΤΟΣΟ, δεδομένο είναι πως δεν μπορεί να είναι «μονοθεματι­κή» η σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν σε μια σειρά μετώπων. Με δεδομένο τον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι σημαντικό να μπορέσει η χώρα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και αυτό είναι ένα θέμα που θα μπει στην ατζέντα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η επίσκεψη αναμένεται να έχει και οικονομικό ενδιαφέρον καθώς η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση. Άλλωστε σε μια εποχή που οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα και τα μέτρα στήριξης απαιτούν δημοσιονομ­ικό χώρο είναι κρίσιμο να μπορέσει η οικονομία να δείξει ισχυρές αντοχές. Επομένως, στόχος είναι το ταξίδι στις ΗΠΑ να έχει και επενδυτικό… άρωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece