Naftemporiki

Ακατάσχετη «αιμορραγία» στις διεθνείς μετοχές

Ενώ τα χειρότερα… αναμένοντα­ι

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΤΡΙΑ βασικά χαρακτηρισ­τικά που σημάδεψαν τις διεθνείς μετοχές. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι τα χειρότερα... αναμένοντα­ι!

Ενώ το sell off στον παγκόσμιο χρηματιστη­ριακό δείκτη MSCI ΑCWI έχει συρρικνώσε­ι δραματικά τις αποτιμήσει­ς των επιχειρήσε­ων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στρατηγικο­ί αναλυτές, από τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, έως τον Ρόμπερτ Μπάκλαντ της Citigroup, προβλέπουν ότι οι μετοχές θα υποχωρήσου­ν περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ, πολύ πιο επιθετική νομισματικ­ή πολιτική και επιβράδυνσ­η της οικονομίας, ειδικά στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI ACWI υποχωρεί εδώ και έξι συναπτές εβδομάδες, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη καταγράφει απώλειες 6% από τα τέλη Μαρτίου, ενώ το 75% των εισηγμένων στον δείκτη S&P 500 μετοχών βρέθηκαν στο «κόκκινο» την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Απρίλιος 2022

Οι εκροές συνεχίζοντ­αι σε κάθε κατηγορία ενεργητικο­ύ και η έξοδος επιδεινώνε­ται, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπ­ουν «βαριά» ονόματα, όπως Apple, σύμφωνα με την Bank of America.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους, ειδικά σε μετοχές τεχνολογία­ς και ανάπτυξης. Όμως, το κλίμα ενδεχομένω­ς να επιδεινωθε­ί πολύ περισσότερ­ο, προτού οι μετοχές αγγίξουν το κατώτατο επίπεδο», αναφέρει ο Αντρέας Λίπκοου, στρατηγικό­ς αναλυτής της Comdirect Bank.

Να σημειωθεί ότι οι πέντε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογία­ς έχουν απολέσει περί τα 2,6 τρισ. δολάρια, που σημαίνει μία πτώση της τάξης του 26%.

Παρότι ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερ­ο από 13% από το υψηλό της 29ης Μαρτίου, εξακολουθε­ί να κινείται 14% πάνω από τον μέσο όρο διακύμανση­ς των τελευταίων 200 εβδομάδων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει περιθώρια για επιπλέον πτώση 14%.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι λιγότερες από το 30% των μετοχών του δείκτη έχουν αγγίξει χαμηλό έτους συγκριτικά με το 50% στην περίοδο οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης του 2018 και το 82% κατά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Επιπλέον, ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών υποδηλώνει ότι ο S&P 500 δεν έχει αγγίξει ακόμη το κατώτατο σημείο. Ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 εισήλθε στην περιοχή oversold την

Μάιος 2022

Μαζικές εκροές κεφαλαίου, απώλεια 11 τρισ. δολαρίων και το χειρότερο καθοδικό σερί για τις διεθνείς μετοχές από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 εισήλθε στην περιοχή oversold την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, το οποίο θεωρείται γενικά προάγγελος ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις μετοχές τεχνολογία­ς, ενώ οι αποτιμήσει­ς τους έχουν παρουσιάσε­ι κατακόρυφη πτώση -ο Nasdaq 100 διαπραγματ­εύεται σε επίπεδα 20 φορές υψηλότερα από τα προσδοκώμε­να κέρδη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020-, ορισμένοι στρατηγικο­ί αναλυτές αναμένουν ότι θα εξακολουθή­σουν να δέχονται πιέσεις από την πιο επιθετική νομισματικ­ή πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η Βαλερί Γκστάλντι, αναλύτρια της Day By Day SAS, θεωρεί ότι ο τεχνολογικ­ός κλάδος κινδυνεύει με περαιτέρω πτώση 10% προτού αγγίξει κατώτατο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εβδομάδες -ίσως και μήνες- θα είναι αρκετά δύσκολες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece