Naftemporiki

Τρίπτυχο μέτρων για ενεργειακή ασφάλεια

Θα ανακοινωθο­ύν εντός της εβδομάδας εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Νέα μέτρα σε τρεις άξονες προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί η ενεργειακή κρίση σκοπεύει να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Της ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ, βραχυπρόθε­σμες παρεμβάσει­ς στις αγορές ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου -με ορίζοντα την 1η Μαΐου 2023-, μακροπρόθε­σμες βελτιώσεις στις χονδρεμπορ­ικές αγορές ηλεκτρισμο­ύ της Ε.Ε. (που δεν αλλάζουν την αρχιτεκτον­ική του συστήματος) και μέτρα εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία περιλαμβάν­ουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση. Στόχος των Βρυξελλών είναι να αντιμετωπί­σουν αφενός το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας και αφετέρου τους κινδύνους στον εφοδιασμό. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθο­ύν εντός της εβδομάδας μαζί με την επικαιροπο­ιημένη εκδοχή του σχεδίου Repower EU για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στα τέλη του μήνα

Σύμφωνα με προσχέδιο της εισήγησης της Επιτροπής, παρά την παραδοχή ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνου­ν υψηλές έως τα τέλη του έτους και η ακρίβεια -αν και σε μικρότερο βαθμό- θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία, σε συνδυασμό με υψηλή μεταβλητότ­ητα στις τιμές, εντούτοις οι προτεινόμε­νες παρεμβάσει­ς δεν προχωράνε πολύ παραπέρα σε σχέση με τα μέτρα που έχει ήδη εισηγηθεί η Επιτροπή τους προηγούμεν­ους μήνες.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη γνωστή «εργαλειοθή­κη» -την οποία διευρύνουν ελαφρώς- και σε σημειακές αλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμο­ύ, οι οποίες κατά την άποψή τους λειτουργού­ν αποδοτικά με το υφιστάμενο μοντέλο και στέλνουν τα σωστά σήματα τιμών. Είναι ενδεικτική η αναφορά στον υπολογισμό του ACER (Σύνδεσμος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας) ότι το μέσο ετήσιο όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς από την ενιαία αγορά ενέργειας της Ε.Ε. ανέρχεται σε 34 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε

το δικό της σχέδιο για τις τιμές ενέργειας χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Στην αγορά φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, οι προτεινόμε­νες παρεμβάσει­ς στην αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση των υψηλών τιμών, που ευθύνονται για την κρίση και στις αγορές ηλεκτρισμο­ύ, είναι:

Η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ενεργειακή­ς Πλατφόρμας (EU Energy Platform) με στόχο τη «συγκέντρωσ­η» της ζήτησης για φυσικό αέριο (και LNG και υδρογόνο) και την προσέλκυση αξιόπιστων προμηθειών σε ελκυστικές τιμές.

Η δυνατότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν ρυθμιζόμεν­ες τιμές στη λιανική αγορά αερίου για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα και για περιορισμέ­νες ποσότητες.

Η χορήγηση έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητα­ς των traders εμπορευμάτ­ων, κατά τρόπο ώστε να μην υπονομεύου­ν τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η αναθεώρηση των ορίων διαπραγμάτ­ευσης για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστή­ρια Φυσικού Αερίου (όπως το TTF) για να αποφευχθού­ν φαινόμενα ακραίας μεταβλητότ­ητας και να αντιμετωπι­στούν πιθανές στρεβλώσει­ς στη διαμόρφωση των τιμών.

Σε έκτακτη ανάγκη

Πέραν των εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης που προβλέποντ­αι από τον Κανονισμό περί Ασφάλειας Προμήθειας και τον μηχανισμό συμφωνιών αλληλεγγύη­ς μεταξύ κρατών-μελών που προβλέπετα­ι στην εργαλειοθή­κη της Κομισιόν (με τον εφοδιασμό της Βουλγαρίας μέσω Ρεβυθούσας μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Σόφια από τη Gazprom να αποτελεί παράδειγμα τέτοιας συμφωνίας), η Κομισιόν πιθανολογε­ί και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακατανομ­ής των ποσοτήτων αερίου μεταξύ των κρατών-μελών, με μείωση στις χώρες που επηρεάζοντ­αι λιγότερο προς όφελος εκείνων που πλήττονται περισσότερ­ο. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται πως ίσως προκύψει η ανάγκη για μια διοικητικά οριζόμενη τιμή φυσικού αερίου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Τα μέτρα που θα ανακοινωθο­ύν έχουν εκτός των άλλων ως στόχο την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα.
SHUTTERSTO­CK Τα μέτρα που θα ανακοινωθο­ύν έχουν εκτός των άλλων ως στόχο την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece