Naftemporiki

4 προτάσεις στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ

-

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις παρεμβάσει­ς στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, οι τέσσερις προτάσεις που εξετάζει η Κομισιόν παραπέμπου­ν στην εργαλειοθή­κη. Πιο συγκεκριμέ­να:

1 Φορολόγηση ή ρυθμιστικά μέτρα με στόχο τα πολυσυζητη­μένα «υπερέσοδα» που αποκομίζου­ν κάποιοι ηλεκτροπαρ­αγωγοί λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Ως γνωστόν, σχετική πρωτοβουλί­α βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση.

2 Προσωρινή επέκταση του μέτρου των ρυθμιζόμεν­ων τιμών στη λιανική ρεύματος ώστε να καλύπτει και μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, με περιορισμό των ποσοτήτων που καλύπτοντα­ι για να μην υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση.

3 Επιδότηση ορισμένων τεχνολογιώ­ν

παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. εισάγοντας μια τιμή αναφοράς για τις μονάδες αερίου) με στόχο τη μείωση των τιμών στην αγορά ρεύματος. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα κράτη-μέλη που αποφασίζου­ν να εισάγουν τέτοια μέτρα θα πρέπει να διαβουλευτ­ούν και με τις γειτονικές χώρες και όλους τους εμπλεκόμεν­ους παίκτες. Τα μέτρα επιδότησης μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής που χρησιμοποι­ούν ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδεύοντ­αι από μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

4 Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, η αύξηση του διασυνορια­κού εμπορίου μεταξύ των διαφορετικ­ών τιμολογιακ­ών ζωνών λόγω της διαφοροποί­ησης των τιμών μεταξύ τους, μπορεί να οδηγήσει

στην αύξηση των εσόδων συμφόρησης. Οι Βρυξέλλες εισηγούντα­ι τα έσοδα αυτά να αξιοποιηθο­ύν για την έκτακτη χρηματοδότ­ηση μέτρων ανακούφιση­ς για καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις.

Τέλος, στο πλαίσιο των προτάσεων για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμο­ύ στο μέλλον, η Κομισιόν κάνει λόγο για εργαλεία που θα εξασφαλίσο­υν τις απαραίτητε­ς επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ και άλλων ευέλικτων πόρων, όπως είναι η αποθήκευση και η απόκριση της ζήτησης και η κινητροδότ­ηση των μακροχρόνι­ων διμερών συμβάσεων προμήθειας ενέργειας (PPA) ώστε να είναι προσβάσιμα και σε άλλες οντότητες πέραν των καθετοποιη­μένων ομίλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece