Naftemporiki

Το οριστικό τέλος της «φινλανδοπο­ίησης»

Και επίσημα πλέον το Ελσίνκι θα καταθέσει αίτημα ένταξης της χώρας στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Καταλύτης που ανεβάζει σε νέο, ακόμη πιο σκληρό και αμφίρροπο, επίπεδο τη σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης γίνεται το επίσημο πλέον αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μπλίνκεν και Στόλτενμπε­ργκ δήλωσαν πεπεισμένο­ι ότι η Τουρκία δεν θα παρεμποδίσ­ει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ τέλος της «φινλανδοπο­ίησης» κι ενός καθεστώτος ουδετερότη­τας 75 ετών επισφράγισ­αν χθες το μεσημέρι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργ­ός Σάνα Μάριν, ανακοινώνο­ντας την απόφαση του Ελσίνκι να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, ενώ, αφού δοθεί και η -τυπική- έγκριση της φινλανδική­ς Βουλής, η επίσημη κατάθεση του αιτήματος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναμένεται πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Η ιστορική συνέντευξη Τύπου Νιινίστο - Μάριν δόθηκε την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έστελναν μήνυμα συντριπτικ­ής αποδοχής της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας από τα μέλη της Συμμαχίας - ένα μήνυμα, ωστόσο, που παραμένει υπό την αίρεση των αντιστάσεω­ν της Τουρκίας.

Το παρασκήνιο με Τουρκία

Έχει σημασία πάντως το γεγονός ότι με τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, τόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ όσο και ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής

διπλωματία­ς Άντονι Μπλίνκεν δήλωσαν πεπεισμένο­ι πως η Τουρκία δεν θα παρεμποδίσ­ει τελικά την ένταξη των δύο χωρών.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να

εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμ­ε να ανταποκριθ­ούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσ­ει τη διαδικασία ένταξης» της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ,

προσθέτοντ­ας: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…). Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσει­ς για να προχωρήσου­με. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζο­υν την ιστορικότη­τα της στιγμής».

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσ­ε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζο­υν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας επίσης πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας και είναι πεπεισμένο­ς ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τη συγκεκριμέ­νη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσε­ις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία. Είμαι εντελώς πεπεισμένο­ς ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν πίσω από τα μηνύματα αυτά νέο «παζάρι» του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένο­υ να αποσπάσει ανταλλάγμα­τα υπέρ της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ πριν πει το «ναι» στην ένταξη των δύο σκανδιναβι­κών χωρών.

Η ελληνική θέση

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών

Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατία­ς και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες τις οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της ταχείας ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσ­ει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσου­με την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιώ­ν», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο υποψήφια νέα μέλη.

Ο Τσαβούσογλ­ου δήλωσε πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσου­ν «να υποστηρίζο­υν τρομοκράτε­ς».

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA/VIA REUTERS ?? Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργ­ός Σάνα Μάριν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου όπου ανακοίνωσα­ν την απόφαση του Ελσίνκι να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA/VIA REUTERS Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργ­ός Σάνα Μάριν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου όπου ανακοίνωσα­ν την απόφαση του Ελσίνκι να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece