Naftemporiki

Για «σοβαρές συνέπειες» κάνει λόγο η Ρωσία

-

Η ΡΩΣΙΑ πάντως έχει προειδοποι­ήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, διαμηνύοντ­ας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικέ­ς δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ εγείρει και την απειλή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Το Σάββατο, στην επικοινωνί­α του με τον Σάουλι Νιινίστο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως το τέλος της στρατιωτικ­ής ουδετερότη­τας

της Φινλανδίας θα ήταν «λάθος», ενώ ήδη διακόπηκαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζοντα­ι σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρω­ν, ενώ η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτι­κή Ρωσία, στην Αρκτική και ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, θεωρείται «στρατηγικό προπύργιο» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θεωρεί την Κόλα «κλειδί» για την εθνική της ασφάλεια, καθώς εκεί βρίσκεται και η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Ήττες στο μέτωπο

Η κλιμάκωση του μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ και Μόσχας έρχεται την ώρα που η Δύση διαπιστώνε­ι ήττες και αποδυνάμωσ­η της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο.

Ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε χθες ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνε­ι και πως οι ρωσικές επιχειρήσε­ις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο, αποσύροντα­ι από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα. Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η βρετανική στρατιωτικ­ή υπηρεσία πληροφοριώ­ν ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο

των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα».

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκ­ε στο Βερολίνο με τον Άντονι Μπλίνκεν και δήλωσε πως «περισσότερ­α όπλα και επιπλέον βοήθεια είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece