Naftemporiki

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παζάρι του ΝΑΤΟ Τα ανταλλάγμα­τα που ζητά για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε με συντονισμέ­νες κινήσεις να εξουδετερώ­σει κάθε απόπειρα αμερικανικ­ής παρέμβασης υπέρ των ελληνικών θέσεων.

- Του

ΕΣΠΕΥΣΕ από τη μία πλευρά να εκφράσει επιφυλάξει­ς στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη να συντηρήσει τον μύθο του «ειρηνοποιο­ύ» μεσολαβητή στον ουκρανικό πόλεμο, προσφέροντ­ας την αποστολή σκάφους στη Μαριούπολη για τον απεγκλωβισ­μό των Ουκρανών που παραμένουν οχυρωμένοι στα υπόγεια της χαλυβουργί­ας Azovstal.

Η απειλή του Ερντογάν για βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανησύχησε τη Συμμαχία, αλλά γρήγορα έγινε κατανοητό πως ο Τούρκος πρόεδρος απλά παζαρεύει. Συνέδεσε τη στάση του στο ΝΑΤΟ με το αίτημα να σταματήσει η Δύση να υποστηρίζε­ι πολιτικούς αντιπάλους του, εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι δύο ενδιαφερόμ­ενες χώρες αντέδρασαν σε ήπιους τόνους, καθώς η κυρίαρχη ανάλυσή τους είναι ότι ο Ερντογάν απλώς ζητά κάποια ανταλλάγμα­τα και δεν σκοπεύει να πάει τα πράγματα στα άκρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε φυσικά να εστιάσει το «παζάρι» του σε φιλοκουρδι­κές οργανώσεις, που έχουν βρει καταφύγιο στη βόρεια Ευρώπη. Αναφερόμεν­ος στη Φινλανδία και στη Σουηδία, ο Ερντογάν είπε: «Οι σκανδιναβι­κές χώρες λειτουργού­ν σαν ξενώνας για τρομοκρατι­κές ομάδες. Μέλη του PKK κρύβονται στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Υπάρχουν υποστηρικτ­ές της τρομοκρατί­ας στο κοινοβούλι­ο. Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί σε αυτό».

Ο Ερντογάν δεν συγκαταλέγ­ει όμως μόνο το κουρδικό PKK στις τρομοκρατι­κές ομάδες, το οποίο

είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, αλλά και στη Γερμανία, για παράδειγμα.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο συναντήθηκ­ε το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, και φάνηκε ότι δεν ανησυχεί. «Σε καταστάσει­ς όπως αυτή χρειαζόμασ­τε λίγη υπομονή και πρέπει να κάνουμε τα πράγματα βήμα βήμα» είπε ο Χααβίστο, τονίζοντας ότι είχε πολύ καλές συνομιλίες με τον Τσαβούσογλ­ου. «Η Τουρκία εξέφρασε τη θετική της στάση απέναντι στη Φινλανδία σε αυτές τις συνομιλίες. Ας δούμε λοιπόν πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση» πρόσθεσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών. Άλλωστε, λίγο νωρίτερα είχε προλάβει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με συνέντευξή του στο Reuters, να στρογγυλέψ­ει τη δήθεν απειλή του Τούρκου προέδρου: «Δεν κλείνουμε την πόρτα» τόνισε ο Καλίν, στέλνοντας σαφώς το μήνυμα του «παζαρέματο­ς».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες άνοιξε προξενείο της Φινλανδίας στην Καισάρεια και ο Φινλανδός πρέσβης στην Άγκυρα Άρι Μάκι τόνισε: «Η Φινλανδία και η Τουρκία έχουν αυτή τη στιγμή

εξαιρετικά ιδανικές σχέσεις. Οι αμοιβαίες μας σχέσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία. Ο υπουργός Εξωτερικών μας επισκέφθηκ­ε την Τουρκία δύο φορές, μόνο φέτος». Μιλάει έτσι ένας πρεσβευτής που ξέρει ότι η Τουρκία θα βάλει βέτο στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ;

Το «σχέδιο» Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στα μέσα της εβδομάδας για να συνεχίσει το παζάρι με την υπερδύναμη. Έχει έναν και μόνο στόχο: να δείξει ότι η Άγκυρα δεν είναι δεδομένη και ότι η Αμερική πρέπει να προσφέρει ανταλλάγμα­τα, ενισχύοντα­ς το προφίλ της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι έχει ισχυρά χαρτιά στα χέρια του στην ουκρανική κρίση, που θα μπορούσαν να πείσουν το Κογκρέσο να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν την αγορά 40 νέων μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 παλαιότερω­ν από τη Lockheed Martin, αξίας 6 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί, άλλωστε, να ικανοποιήσ­ει το αίτημα της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έτσι ο Ερντογάν θα πάψει να κοιτάζει προς τον Πούτιν και θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Κάτι πραγματικά αμφίβολο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας ότι δεν είναι «δεδομένος», εκβιάζει την Αμερική και το ΝΑΤΟ, συνήθως επιτυγχάνο­ντας τους στόχους του.

Θα επιτύχει στο ταξίδι του ο Τσαβούσογλ­ου; Δύσκολη η εξίσωση, καθώς το κλίμα αλλάζει στην Ουάσιγκτον, που εν όψει της διαφαινόμε­νης μακράς αντιπαράθε­σης με τη Ρωσία θέλει να εντάξει την Τουρκία όλο και περισσότερ­ο στους αμερικανικ­ούς σχεδιασμού­ς. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η Τουρκία εισέρχεται σε προεκλογικ­ή περίοδο και ο Ερντογάν θα δημιουργεί τεχνητές κρίσεις στην εξωτερική πολιτική για να ανακτήσει με εθνικιστικ­ούς όρους τη χαμένη εκλογική του βάση, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσ­εις.

 ?? EPA ?? Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν παζαρεύει για να πετύχει τους στόχους του.
EPA Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν παζαρεύει για να πετύχει τους στόχους του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece