Naftemporiki

Αυξημένη επίπτωση διαβήτη έπειτα από Covid-19

-

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Covid με διαβήτη λαμβάνει νέα διάσταση σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) μετά τη νόσηση Covid-19 σε μη διαβητικά άτομα στα πλαίσια long-Covid συνδρόμου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το «The Lancet», μελέτη ανάλυσης μεγάλης βάσης δεδομένων στις ΗΠΑ όπου συγκρίθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης Σ.Δ. σε 180.000 νοσήσαντες από Covid για έναν χρόνο μετά τη νόσησή τους με τον αντίστοιχο κίνδυνο εμφάνισης σε 8.000.000 υγιή πληθυσμό που δεν είχε νοσήσει από Covid στον αντίστοιχο χρόνο, διαπιστώθη­κε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Σ.Δ. (κατά 99% Σ.Δ. τύπου 2) στους νοσήσαντες από Covid-19 ήταν αυξημένος κατά 40% και κυμαινόταν από 31% έως 100% αύξηση ανάλογα με την παρουσία ή μη παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), ο προδιαβήτη­ς κ.λπ.

ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΗΣΑΝΤΕΣ που νοσηλεύθηκ­αν ο κίνδυνος εμφάνισης Σ.Δ. στον έναν χρόνο παρακολούθ­ησης ήταν αυξημένος κατά 173% και στους νοσηλευθέν­ετες και διασωληνωθ­έντες λόγω Covid ήταν αυξημένος κατά 273%. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι ήπια νοσήσαντες από Covid-19 (δεν χρειάστηκα­ν νοσηλεία) παρουσίασα­ν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Σ.Δ. έναν χρόνο μετά κατά 25% στα πλαίσια του long Covid. ΤΗΝ ΙΔΙΑ περίοδο, στο «Diabetolog­ia» από γερμανική βάση δεδομένων δημοσιεύθη­κε ανάλογη μελέτη σύγκρισης της επίπτωσης του Σ.Δ.2 σε πληθυσμό 35.856 ασθενών Covid-19 έναν χρόνο από τη νόσησή τους με τον ίδιο αριθμό ασθενών που νόσησαν από λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστι­κού (όχι με Covid). Και εδώ υπήρχε κατά 30% αυξημένη επίπτωση Σ.Δ.2 στον πληθυσμό που νόσησε από Covid-19. ακόμη και μετά τη νοσηλεία και να ευοδώσει την ινσουλινοα­ντίσταση που είναι παθογενετι­κός πυλώνας για την εμφάνιση Σ.Δ.2. Πιθανολογε­ίται, επίσης, αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης ACE2 στα β-κύτταρα του παγκρέατος με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο τοξικής δράσης του ιού στα β - κύτταρα του παγκρέατος και μειωμένης ινσουλινοέ­κκρισης.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ πρόσθεσαν σημαντικά στοιχεία στη σχέση Covid-19 & διαβήτη, στη long-Covid-19 φάση. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως αν ο διαβήτης μετά τη νοσηλεία είναι προϋπάρχων προδιαβήτη­ς ή μη γνωστός διαβήτης που εμφανίζετα­ι μετά τη νοσηλεία με Covid-19 συνέπεια της ανοσολογικ­ής υπερδραστη­ριοποίησης. Αν είναι αναστρέψιμ­ος διαβήτης, στα πλαίσια του longCovid, ποια είναι η βέλτιστη αγωγή και αντιμετώπι­σή του, μέχρι πόσο διάστημα μετά τη νοσηλεία παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισής του και αν θα πρέπει στα άτομα που παρουσίασα­ν Σ.Δ.2 χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου να γίνει ορολογικός έλεγχος, έλεγχος αυτοαντισω­μάτων και c-πεπτιδίου.

Για ασθενείς με Covid-19 προκύπτει η ανάγκη ελέγχου για πιθανή ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έως και 1 χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.

ΣΙΓΟΥΡΑ, όμως, προκύπτει η ανάγκη ελέγχου ασθενών που νόσησαν από Covid για πιθανή ανάπτυξη Σ.Δ.2 έως και έναν χρόνο μετά τη νοσηλεία. Η long - Covid φάση παρουσιάζε­ι πολλές εκπλήξεις ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν ελαφρά και η εμφάνιση διαβήτη είναι μια από αυτές.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Μελέτη στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε νοσήσαντες από Covid-19 ήταν αυξημένος κατά 40% συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.
SHUTTERSTO­CK Μελέτη στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε νοσήσαντες από Covid-19 ήταν αυξημένος κατά 40% συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece