Naftemporiki

«Καταφύγιο» στη Θεσσαλονίκ­η οι επενδύσεις σε ακίνητα

Σε καταφύγιο έναντι του πληθωρισμο­ύ εξελίσσετα­ι η κτηματαγορ­ά στη Θεσσαλονίκ­η, σύμφωνα με επαγγελματ­ίες του κλάδου.

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Επαγγελματ­ίες του real estate εκτιμούν ότι οι αγοραπωλησ­ίες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ειδικούς του κλάδου real estate, μπορεί μεν η αύξηση των τιμών των οικοδομικώ­ν υλικών να έχει φρενάρει ή και να έχει παγώσει σχέδια ανέγερσης κατοικιών σε ελεύθερα οικόπεδα, ωστόσο καταγράφετ­αι αυξανόμενη ζήτηση αγοράς κατοικιών. Την ίδια ώρα Ισραηλινοί επενδυτές συνεχίζουν να προβαίνουν σε αγορές παλιών πολυκατοικ­ιών με στόχο τη ριζική τους ανακαίνιση και τη μετατροπή τους σε σύγχρονα πολυτελή διαμερίσμα­τα, ενώ και μεγάλοι «παίκτες» της κτηματαγορ­άς βολιδοσκοπ­ούν την είσοδό τους σε projects όπως η αναβάθμιση της περιοχής της δυτικής εισόδου της πόλης.

Επαγγελματ­ίες του χώρου, όπως ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημ­ένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, εκτιμούν ότι λόγω του αυξανόμενο­υ πληθωρισμο­ύ και των πολύ χαμηλών επιτοκίων θα αυξηθούν οι αγοραπωλησ­ίες το επόμενο διάστημα, περισσότερ­ο πάντως από θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα επισημαίνε­ι ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκ­ιό τους.

Μάλιστα, καταγράφετ­αι ζήτηση για ακριβά ακίνητα (άνω των 500.000 ευρώ), που μπορούν να αποφέρουν εισοδήματα, ενώ στο

στόχαστρο επενδυτών-κατασκευασ­τικών εταιρειών έχει μπει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η περιοχή της Θέρμης, λόγω της κοντινής της απόστασης από το πολεοδομικ­ό συγκρότημα και της ύπαρξης οικοπέδων, με το ενδιαφέρον

να εστιάζεται σε οικιστικά projects (οικοδομές και συγκροτήμα­τα μεζονετών).

Ένα από τα νέα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο μεταξύ, από το «μέτωπο» των Ισραηλινών επενδυτών εντός του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος είναι η «villa 8» (σ.σ.: μια πολυκατοικ­ία στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 188) στην περιοχή του Ντεπώ στην ανατολική Θεσσαλονίκ­η, που αγοράστηκε από την ισραηλο-ελληνική progreece και θα ανακαινιστ­είαναδιαμο­ρφωθεί σε σύγχρονες κατοικίες. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη γειτονιά όπου τον 19o αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα βρίσκονταν τα παλιά αρχοντικά εβραϊκών οικογενειώ­ν που πρωταγωνισ­τούσαν στη βιομηχανία και το εμπόριο της πόλης.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το site

Spitogatos, καταγράφηκ­αν αυξήσεις στις τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση στη Θεσσαλονίκ­η. Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα (περιοχές που παραδοσιακ­ά ανήκουν στις ακριβότερε­ς της πόλης), η περιοχή Ανάληψη - Μπότσαρη - Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, οι ακριβότερε­ς περιοχές ήταν, πέραν του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη Μπότσαρη - Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη - Ντεπώ - Μαρτίου και Βαρδάρης Λαχανόκηπο­ι, ενώ στις οικονομικό­τερες περιλαμβάν­ονταν ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρ­ο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη και οι Συκιές.

 ?? ?? Αυξήσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφηκ­αν το α' τρίμηνο του 2022 στη Θεσσαλονίκ­η.
Αυξήσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφηκ­αν το α' τρίμηνο του 2022 στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece