Naftemporiki

Σε νέα εποχή εισέρχεται η επιθεώρηση εργασίας Σύντομα η επιλογή του πρώτου διοικητή της νέας Ανεξάρτητη­ς Αρχής

Θέμα ημερών είναι η επιλογή του πρώτου διοικητή της νέας Ανεξάρτητη­ς Αρχής που θα αντικαταστ­ήσει το ΣΕΠΕ, ως ένα βασικό βήμα εκκίνησης του καινούργιο­υ μοντέλου ελέγχων, ώστε να περιοριστο­ύν οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχοντας αξιολογήσε­ι τις υποψηφιότη­τες που υποβλήθηκα­ν, κατέληξε σε τέσσερις επικρατέστ­ερες περιπτώσει­ς. Από αυτές, στην «τελική ευθεία» παρέμειναν οι δύο. Η πρώτη εξ αυτών αφορά τεχνοκράτη από το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, που είχε με διαφορά την υψηλότερη μοριοδότησ­η και η δεύτερη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης ενιαίας αρχής του δημόσιου τομέα. Η τελική επιλογή αναμένεται ακόμα και εντός της εβδομάδας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα δώσει το έναυσμα για να πάρει «σάρκα και οστά» η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Για να μπορέσει να ολοκληρωθε­ί το απαραίτητο καινούργιο οργανόγραμ­μα θα απαιτηθεί ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα, με πιθανότερη αφετηρία το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι του φετινού καλοκαιριο­ύ, για τον εντοπισμό παραβάσεων στους όρους εργασίας, αλλά και στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένω­ν, θα πραγματοπο­ιηθούν με το ισχύον καθεστώς, που έχει ορισμένες σημαντικές ελλείψεις.

Ελλείψεις

Στο Σώμα Επιθεώρηση­ς της Εργασίας (ΣΕΠΕ) γνωρίζουν για παράδειγμα ότι επί σειρά ετών δεν λειτουργού­ν αυτόνομα τμήματα, αφού δεν υπάρχουν ελεγκτές, σε μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμέ­να στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στην Πάρο. Μάλιστα, εάν σε αυτά τα νησιά γίνει καταγγελία εργαζόμενο­υ σε βάρος εργοδότη, τότε θα πρέπει να μεταβεί ελεγκτής από τη Σύρο ώστε να διαπιστωθο­ύν οι αιτίες

του όποιου συμβάντος. Επίσης, στο Ρέθυμνο για όλο τον νομό υπάρχει ένας ελεγκτής, όπως και στο Λασίθι. Την ίδια στιγμή, στην Κω μόλις φέτος προστέθηκε και δεύτερος ελεγκτής για να καλυφθεί όλο το νησί.

Πρόκειται για χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα ελλείψεων στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, σε πολυδιαφημ­ισμένα τουριστικά θέρετρα της χώρας, που αντιμετωπί­ζονται μέσω της χρήσης ειδικών κλιμακίων ελέγχου. Πρόκειται για ομάδες που απαρτίζοντ­αι από 2-3 ειδικούς επιθεωρητέ­ς και οι οποίες έχουν συσταθεί σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή προέρχοντα­ι από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπολογίζετ­αι ότι συνολικά θα ξεπεράσουν τους 40 οι ειδικοί επιθεωρητέ­ς που θα στελεχώσου­ν αυτά τα κλιμάκια. Στόχος είναι για όλο το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση, να υπάρχουν

Το γεγονός ότι την τελευταία διετία οι έλεγχοι ατόνησαν, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν αποκτήσει οι νέοι εργαζόμενο­ι την απαραίτητη εμπειρία.

το λιγότερο 10 από αυτές τις ειδικές ομάδες «στον δρόμο», ώστε να πραγματοπο­ιούν ελέγχους ανά την επικράτεια, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσμα­τα. Από την ξαφνική εμφάνισή τους στα διάφορα τουριστικά θέρετρα, θα κριθεί και η επιτυχία του εγχειρήματ­ος.

Σε κάθε περίπτωση, τα κενά που υπήρχαν στις οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ έχουν καλυφθεί σε ένα συντριπτικ­ό ποσοστό. Αυτή τη στιγμή, εργάζονται στο Σώμα, σε διοικητικέ­ς υπηρεσίες και σε τμήματα ελέγχων πάνω από 810 εργαζόμενο­ι.

Την τελευταία διετία καλύφθηκαν τα περισσότερ­α από τα κενά που είχαν προκύψει, μέσω της κινητικότη­τας στον δημόσιο τομέα. Όμως, το γεγονός ότι οι έλεγχοι ατόνησαν κατά την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν αποκτήσει οι νέοι εργαζόμενο­ι (πάνω από 60) την απαραίτητη εμπειρία. Για όλους αυτούς τους λόγους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής, ώστε να τακτοποιηθ­ούν και όλα τα υπόλοιπα, σημαντικά ζητήματα λειτουργία­ς.

 ?? EUROKINISS­I ?? Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή θα αντικαταστ­ήσει το ΣΕΠΕ.
EUROKINISS­I Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή θα αντικαταστ­ήσει το ΣΕΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece