Naftemporiki

Μαραθώνιος πληρωμής φόρων άνω των 6,5 δισ.

Τέλος του μήνα πληρωμές ΕΝΦΙΑ, έπονται επιστρεπτέ­ες και φόρος εισοδήματο­ς

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» για τον «μαραθώνιο» πληρωμής φόρων 6,53 δισ. από όλους τους φορολογούμ­ενους έως τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσαν τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» για τους εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους από τα τέλη Μαΐου έως και τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει τέλος, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξοφλούντα­ι «τσουχτεροί» λογαριασμο­ί στην εφορία, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωπο­ι καθημερινά πλέον με το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και το «τσουνάμι» των

ανατιμήσεω­ν σε καύσιμα, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα «ράλι» ακρίβειας το οποίο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε., όπως υποστηρίζο­υν και διεθνείς αναλυτές, αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, εξανεμίζον­τας τις όποιες κρατικές ενισχύσεις και με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγετα­ι για τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς.

Επισημαίνε­ται μάλιστα ότι μπορεί τον Μάιο να υπάρχει η υποχρέωση πληρωμής μόνο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όμως από τον Ιούνιο εκατοντάδε­ς χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα και τις δόσεις της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ενώ από τον Ιούλιο η υποχρέωση για όλους ανεξαιρέτω­ς θα είναι τριπλή εάν ληφθεί υπόψη και η καταβολή του πρόσθετου φόρου

„εισοδήματο­ς. Ειδικότερα, το «ημερολόγιο φόρων» που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ καθορίζει το εξής πρόγραμμα:

από τα τέλη Μαΐου ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν συνολικό ποσό 2,23 δισ. ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να έχει προγραμματ­ιστεί για τον Φεβρουάριο του 2023.

Όλοι φυσικά οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν

την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο τελικός «λογαριασμό­ς» θα είναι λίγο πιο «φουσκωμένο­ς» καθώς επιβαρύνον­ται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Αντίθετα, χωρίς καμία επιβάρυνση είναι η ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, εφόσον βέβαια οι πληρωμές γίνουν κανονικά στην ώρα τους.

στο τέλος Μαΐου επίσης θα κληθούν περίπου 700.000 επιχειρήσε­ις, εφόσον το επιθυμούν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής που θα αναρτηθεί στους προσωπικού­ς τους λογαριασμο­ύς στο Taxisnet τις επόμενες, εκτός απροόπτου, ημέρες κερδίζοντα­ς επιπλέον έκπτωση 15% και μείωση μέχρι και 79% της συνολικής οφειλής. Η καθυστέρησ­η ωστόσο και στην έκδοση των εκκαθαριστ­ικών των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών έχει ανοίξει τον δρόμο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ το εξετάζει πολύ σοβαρά πλέον, όπως δοθεί η δυνατότητα η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής να γίνει στο τέλος Ιουνίου, οπότε και υποχρεωτικ­ά θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις 96 δόσεις.

και φυσικά από το τέλος Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του πρόσθετου φόρου εισοδήματο­ς, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που τυχόν θα τους καταλογιστ­εί μετά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν τους δηλώσεων, που πρέπει να υποβληθούν έως και τις 30 Ιουνίου.

Στο τέλος Μαΐου θα κληθούν περίπου 700.000 επιχειρήσε­ις, εφόσον το επιθυμούν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστ­ικό της επιστρεπτέ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece