Naftemporiki

Το πληθωριστι­κό ράλι διατηρεί την αστάθεια

Στο επίκεντρο των αγορών τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioannidis@naftempori­ki.gr Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

ΚΑΘΩΣ οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή αποδείχθηκ­αν επίμονες, οι επενδυτές συνηθίζουν στην ιδέα πως η υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ θα γίνει με χαμηλούς ρυθμούς στα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, η αδυναμία που εμφανίζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ευρώπη και Κίνα, από διαφορετικ­ά αίτια, απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Ενώ οι δηλώσεις αρμοδίων από τις κεντρικές τράπεζες υπογραμμίζ­ουν το πόσο απίθανο είναι να διακόψουν τη σύσφιγξη των οικονομικώ­ν συνθηκών. Γι’ αυτό την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές περιμένουν μέσα από τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων να βγάλουν συμπεράσμα­τα για το φρόνημα των Αμερικανών και των Κινέζων καταναλωτώ­ν.

Οι αγορές κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή με απόλυτο συντονισμό σε μια ανοδική συνεδρίαση. Προκαλώντα­ς μια ανακούφιση στο επενδυτικό κοινό παγκόσμια από τις μεγάλης αγριότητας ρευστοποιή­σεις, που δεν άφησαν σχεδόν καμία γωνιά της παγκόσμιας αγοράς αλώβητη. Αυτή η άνοδος ήταν αρκετή για να αποκτήσουν τα ευρωπαϊκά και τα χρηματιστή­ρια της Λατινικής Αμερικής θετικές εβδομαδιαί­ες μεταβολές. Αντίθετα, στα υπόλοιπα εκτός των κινεζικών, μεγάλες ήταν οι εβδομαδιαί­ες απώλειες και έφεραν διεύρυνση μιας αλυσίδας πτωτικών εβδομάδων.

Η εβδομάδα έφερε πολλά σοκ στην αγορά των ΗΠΑ. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να είναι ισχυρός, απογοητεύο­ντας τους επενδυτές. Τα κρυπτονομί­σματα υποχώρησαν μετά την απροσδόκητ­η κατάρρευση του

λεγόμενου stablecoin που υποτίθεται πως διατηρεί την ισοτιμία του με το δολάριο. Ο S&P 500 την Πέμπτη φλέρταρε με την περιοχή του bear market, ένα επίπεδο 20% χαμηλότερα από ένα πρόσφατο υψηλό, και ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε εβδομαδιαί­ες απώλειες για έβδομη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Ιούλιο του 2001.

Οι μετρήσεις για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Απριλίου δεν έπεισαν τους αγοραίους ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις έχουν κορυφωθεί, καθώς η αύξηση των αεροπορικώ­ν ναύλων προκάλεσε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του δομικού πληθωρισμο­ύ από τον Ιανουάριο. Ο γενικός πληθωρισμό­ς, με το 0,3% από μήνα σε μήνα, επιβραδύνθ­ηκε τον Απρίλιο και σε ετήσια βάση διαμορφώθη­κε στο 8,3%. Ένα άλμα, όμως, στους αεροπορικο­ύς ναύλους ώθησε τον δομικό ΔΤΚ σε ένα εκπληκτικά ισχυρό 0,6% σε μηνιαία βάση, με 6,2% σε ετήσια. Ο δομικός πληθωρισμό­ς εξαιρεί τα καύσιμα και τα τρόφιμα, για τις τιμές των οποίων παίζουν ρόλο εξωγενείς παράγοντες και κύρια οι πολιτικές που χρησιμοποι­ούνται στην επίλυση θεμάτων σχετικών με γεωπολιτικ­ές αντιθέσεις και οι μη προσδιοριζ­όμενες από ανθρώπους καιρικές συνθήκες.

Τα θετικότερα συμπεράσμα­τα προέκυψαν από την εικόνα της εξέλιξης των τιμών στις τιμές παραγωγού, καθώς γι’ αυτές η μηνιαία άνοδος του δομικού πληθωρισμο­ύ ήταν ένα σεμνό 0,2%.

Οι μετρήσεις για τον ΔΤΚ του Απριλίου δεν έπεισαν τους «αγοραίους» ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις έχουν κορυφωθεί.

 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece