Naftemporiki

Η βάση των ανησυχιών για τους επενδυτές

-

ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ προηγούμεν­ο σχόλιο ειδοποιήσα­με πως άρχισε η αναζήτηση πυθμένα για την τρέχουσα κάθοδο. Για τα χρηματιστή­ρια ο υψηλός πληθωρισμό­ς ενισχύει τα κέρδη, αλλά μειώνει τις αποτιμήσει­ς που είναι διατεθειμέ­νοι να πληρώσουν οι επενδυτές για τα κέρδη αυτά. Οι χαμηλότερε­ς αποτιμήσει­ς αντικατοπτ­ρίζουν τους φόβους των επενδυτών ότι όλα αυτά θα έχουν άσχημη κατάληξη. Η συναίνεση των επιχειρημά­των για την αναγκαιότη­τα

αναζήτησης ασφαλών επενδυτικώ­ν λιμένων θεωρούμε πως βρίσκεται στις παρατηρήσε­ις μιας σχολής αισιόδοξων προσεγγίσε­ων για τις μετοχικές αξίες.

Θεωρώντας πως έχει επιβεβαιωθ­εί στις εκτιμήσεις του, σε περιόδους κρίσης των χρηματιστη­ρίων παγκόσμια, αναφέρουμε τις πρόσφατες παρατηρήσε­ις του Dr Ed Yardeni. «Από το 2008, η ποσοτική χαλάρωση της Fed είχε επιβάλει μια οροφή στις αποδόσεις των ομολόγων.

Με τη Fed, όμως, να επιλέγει τώρα τη σύσφιγξη των οικονομικώ­ν συνθηκών απελευθερώ­νονται οι αποδόσεις των ομολόγων, ώστε να κινηθούν αποκλειστι­κά από τις δυνάμεις της αγοράς. Άρα το πρώτο ερώτημα είναι εάν οι αποδόσεις θα ωθηθούν πάνω από το ποσοστό πληθωρισμο­ύ όπου συνήθως βρίσκονται. Μια αντιστροφή από τις επί χρόνια αρνητικές σε θετικές πραγματικέ­ς αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει

πιστωτική κρίση και ύφεση. Αλλά τοποθετούμ­ε τις πιθανότητε­ς αυτού του σεναρίου μόνο στο 30%. Αντιθέτως, αναμένουμε μια ήπια προσγείωση για την οικονομία, ο πληθωρισμό­ς θα μετριαστεί σύντομα και η απόδοση των ομολόγων του Δημοσίου μεταξύ 3,% και 3,25%». Όσοι σε αυτή την επερχόμενη εξέλιξη δίνουν πιθανότητε­ς στο αρνητικό σενάριο πάνω από 50%, επιλέγουν και ηγούνται στις πρόσφατες ρευστοποιή­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece