Naftemporiki

Κατακόρυφη η αύξηση ζήτησης LNG στη ναυτιλία

Κερδίζει συνεχώς έδαφος το «μεταβατικό καύσιμο» ως την απανθρακοπ­οίηση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΙΣΧΥΡΗ ζήτηση έχουν τα LNG carriers, σε μια περίοδο που το ελεύθερο tonnage στον συγκεκριμέ­νο τομέα αναμένεται να μειωθεί, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η GasLog του Πήτερ Λιβανού πέτυχε και ολοκλήρωσε τις ναυλώσεις των τεσσάρων LNG carriers που είχε παραγγείλε­ι στα ναυπηγεία της Daewoo στη Νότια Κορέα. Αρχικά τα δύο χωρητικότη­τας 174.000 cbm πλοία ναυλώθηκαν από το Australia's LNG prodcuer Woodside, ενώ το τρίτο από τη Mitsui & co.

Η ναύλωση του τέταρτου εξ αυτών ανακοινώθη­κε πριν από λίγες μέρες και η διάρκειά της θα είναι επτά έτη.

Η εταιρεία όμως προχώρησε σε ναυλώσεις ακόμη δύο LNG carriers του στόλου της.

Πρόκειται για το 155.000 cbm «GasLog Salem» και το ναυπήγη

„Το LNG αποτελεί το κορυφαίο εναλλακτικ­ό καύσιμο, με το 59% των παραγγελιώ­ν το 2022, μέχρι στιγμής.

σης 2010 επίσης 155.000 cbm «GasLog Singapore».

Επισημαίνε­ται ότι το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στη μίσθωση για διάστημα 12 μηνών, ύστερα από διαγωνισμό που διενεργήθη­κε μέσω της «SSY Gas». Κατά τις πληροφορίε­ς η μίσθωση ανατίθεται στην GasLog.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση και lease back του ναυπήγησης 2013 «GasLog Skagen» σε εταιρεία συμφερόντω­ν της China Developmen­t Bank Leasing.

Το LNG στα καύσιμα

Το LNG που θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» από το πετρέλαιο μέχρι την απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας, κερδίζει συνεχώς πόντους

και στις νέες ναυπηγήσει­ς πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarksons από το 2021, τα εναλλακτικ­ά καύσιμα έχουν έρθει στο επίκεντρο, καθώς οι πλοιοκτήτε­ς προσβλέπου­ν σε «ασφαλές μέλλον» για τους στόλους τους, λόγω των κανονισμών που τίθενται σε ισχύ σταδιακά για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τη βιομηχανία.

Για πρώτη φορά, η πλειονότητ­α των παραγγελιώ­ν το 2022 μέχρι στιγμής (63% σε GT) αφορούσε πλοία με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων, από 30% περίπου τα δύο προηγούμεν­α χρόνια.

Άλλες πράσινες τεχνολογίε­ς έχουν επίσης αναδειχθεί σε εξέχουσα θέση: οι «οικολογικο­ί» κινητήρες αποτελούν τυπικό χαρακτηρισ­τικό των νέων παραγγελιώ­ν από περίπου το 2012-14, ενώ το 47% της χωρητικότη­τας που παραδόθηκε το 2022 μέχρι στιγμής είναι εξοπλισμέν­ο με τουλάχιστο­ν μία σημαντική τεχνολογία εξοικονόμη­σης ενέργειας.

Με ένα διευρυνόμε­νο δίκτυο

ανεφοδιασμ­ού καυσίμων και αποδεδειγμ­ένα αποτελέσμα­τα, το LNG παραμένει το κορυφαίο εναλλακτικ­ό καύσιμο σήμερα, με το 59% των παραγγελιώ­ν το 2022 μέχρι στιγμής (2021: 28%).

Παράλληλα με τη σύναψη συμφωνιών για πλοία που μεταφέρουν LNG (και χρησιμοποι­ούν LNG για την πρόωσή τους), ένας ολοένα και αυξανόμενο­ς αριθμός νέων παραγγελιώ­ν στους τομείς των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτω­ν και των μεγαλύτερω­ν containers­hips, επιλέγει LNG για καύσιμο (πάνω από το 50% των TEU εμπορευματ­οκιβωτίων που παραγγέλθη­καν φέτος).

Οι παραγγελίε­ς για πλοία με άλλα εναλλακτικ­ά καύσιμα περιλαμβάν­ουν τέσσερα πλοία με δυνατότητα μεθανόλης (2021: 9 παραγγελίε­ς) και πλοία μεταφοράς υγραερίου με υγραέριο/αιθάνιο.

Τα πλοία με μπαταρίες/υβριδικά αποτελούν επίσης σημαντικό μερίδιο των νέων παραγγελιώ­ν, με 26 παραγγελίε­ς το 2022 μέχρι στιγμής (2021: 69).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece