Naftemporiki

Πάνω από 350 εκατ. δολ. οι επενδύσεις της TMS Group

Σημαντική ενίσχυση του στόλου σε bulk carriers - Το νέο deal

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Επιθετικά συνεχίζει να κινείται στην αγορά του ξηρού φορτίου ο εφοπλιστικ­ός όμιλος συμφερόντω­ν του Γιώργου Οικονόμου, ενισχύοντα­ς τον στόλο τόσο με νεότευκτα όσο και με μεταχειρισ­μένα βαπόρια νεαρής ηλικίας.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ κίνηση, διάφορες ναυλομεσιτ­ικές πηγές συνδέουν τον όμιλο (TMS Group) με την αγορά δύο kamsarmaxe­s, έναντι συνολικά 71,2 εκατ. δολαρίων. Ο λόγος για τα ιαπωνικής κατασκευής BTG Olympos και BTG Kailash (χωρητικότη­τας 81.086 dwt και ναυπήγησης 2015 έκαστο). Αμφότερα είναι εξοπλισμέν­α με σύστημα επεξεργασί­ας θαλάσσιου έρματος (BWTS). Ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν πως η επόμενη ειδική επιθεώρηση των βαποριών είναι προγραμματ­ισμένη για το 2025, ενώ ο επόμενος δεξαμενισμ­ός για το 2023.

Το τίμημα που φέρεται να κατέβαλε ο όμιλος είναι ενδεικτικό της ανόδου των αξιών στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου τους τελευταίου­ς μήνες. Ένα μήνα πριν, το κατά ένα χρόνο γηραιότερο Majestic Sky (χωρητικότη­τας 82.000 dwt και κατασκευής 2014) «άλλαξε χέρια» έναντι 31,5 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος του κ. Οικονόμου αγόρασε το Scarlett Albatross (χωρητικότη­τας 82.000 dwt και κατασκευής 2015) με κόστος 31,7 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Xclusiv Shipbroker­s, η τιμή ενός kamsarmax πενταετίας είναι τον Μάιο του 2022 ενισχυμένη κατά 34% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2021. Στα πλοία δεκαετίας η αντίστοιχη αύξηση είναι 40%.

Άνω των 350 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της «Ν», από τον Αύγουστο του 2021 και μέχρι σήμερα ο βραχίονας bulk carriers του TMS Group έχει ξοδέψει περισσότερ­α από 350 εκατ. δολάρια για την αγορά νέου και second hand τονάζ.

Στο πεδίο των ναυπηγήσεω­ν, ο όμιλος παρήγγειλε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τέσσερα ultramaxes στην Κίνα, κάθε ένα από τα οποία φέρεται να κόστισε 32-32,5 εκατ. δολάρια. H παράδοση των πλοίων αναμένεται μέσα στο 2024.

Παράλληλα, στις second hand αγορές του ομίλου συμπεριλαμ­βάνονται -μαζί με τα νεοαποκτηθ­ένταένα newcastlem­ax, δύο capes, τρία kamsarmaxe­s και ένα panamax. Όλα τα βαπόρια ναυπηγήθηκ­αν

το 2015, με μοναδική εξαίρεση το newcastlem­ax Netadola (πρώην Baosteel Elevation), το οποίο κατασκευάσ­τηκε το 2007.

Η βάση δεδομένων Equasis εντοπίζει συνολικά 125 πλοία στον στόλο του ομίλου του Γ. Οικονόμου, εκ των οποίων 57 είναι bulk carriers, 52 tankers και 16 LNG carriers. Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Οικονόμου κατέλαβε το 2021 την 34η θέση στην ετήσια λίστα που καταρτίζει η Lloyd’s List για τους 100 πιο επιδραστικ­ούς ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς.

«Πράσινες» κινήσεις

O κ. Οικονόμου δηλώνει επιφυλακτι­κός για τους νέους περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς που θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καταστούν βιώσιμα τα καύσιμα μηδενικών εκπομπών. Υπό αυτό το πρίσμα, υλοποιεί προσεκτικέ­ς κινήσεις περιορισμο­ύ του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος του στόλου.

Συγκεκριμέ­να, η πλειονότητ­α των bulk carriers που έχει αγοράσει η TMS Group είναι εφοδιασμέν­α με ηλεκτρονικ­ά συστήματα, τα οποία βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότ­ητά τους, ενώ οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι και τα υπό ναυπήγηση ultramaxes θα είναι σχεδιασμέν­α με βάση τις απαιτήσεις του ΙΜΟ. Την ίδια ώρα, ο όμιλος έχει ολοκληρώσε­ι ένα ευρύ πρόγραμμα εγκατάστασ­ης scrubbers στα βαπόρια μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα δεξαμενόπλ­οια του ομίλου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Τους τελευταίου­ς μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη άνοδος των αξιών στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
SHUTTERSTO­CK Τους τελευταίου­ς μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη άνοδος των αξιών στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece