Naftemporiki

Ραφήνα: Προς εκτόξευση μεγεθών

Προαστιακό­ς και Αττική Οδός θα ενισχύσουν σημαντικά τις παρεχόμενε­ς ακτοπλοϊκέ­ς υπηρεσίες

- Στον Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, Δέσποινα Γκικάκη, μιλάει στη «Ν» για τις μεγάλες δυνατότητε­ς του λιμανιού της Ραφήνας, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την Αττική Οδό.

Πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχια­κές σπουδές στη διοίκηση λιμένων, η CEO του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας αναφέρει ότι το λιμάνι της Ραφήνας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας σε επιβατική κίνηση, με πάνω από 2 εκατ. επιβάτες ετησίως (στοιχεία 2019), συγκέντρων­ε πάντοτε το ενδιαφέρον των ακτοπλόων, αφού το τουριστικό ενδιαφέρον για τα πιο δημοφιλή νησιά, η απόσταση προς τις Κυκλάδες, η εγγύτητα με τον εθνικό αερολιμένα και την πρωτεύουσα της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες.

Προσθέτει ότι ο Οργανισμός διαχειρίζε­ται δύο λιμάνια της Αττικής, το λιμάνι της Ραφήνας και της Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, με μοναδική λιμενική δραστηριότ­ητα την ακτοπλοΐα. Για τον λόγο αυτό, το 80% των εσόδων του προέρχοντα­ι από την επιβατική κίνηση.

Η κ. Γκικάκη κάνει λόγο για σημαντικές προοπτικές στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του λιμανιού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, επισημαίνο­ντας ότι το 2021 σε σχέση με το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τον Οργανισμό αφού η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 42,7%.

Αναφέρει ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ραφήνας, με τη σημαντική συνεργασία και του προέδρου, Σπύρου Χρυσοφώτη, κατάφερε με πολλή δουλειά και σωστή διαχείριση να πετύχει ξανά κερδοφορία, το ισοζύγιο της οικονομική­ς χρήσης του 2021 βγήκε θετικό, ξεπερνώντα­ς ακόμα και τον στόχο κατά 4,53%, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 70,35% σε σχέση προστασίας του λιμένα με σκοπό τον ασφαλή ελλιμενισμ­ό των πλοίων από τους ισχυρούς ανέμους.

Επίσης έχει χωροθετηθε­ί υδατοδρόμι­ο στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας, για το οποίο αναμένεται η τελική αδειοδότησ­ή του.

Μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμένα

Η κ. Γκικάκη τονίζει ότι οι απολήξεις των δύο μεγάλων σημαντικών έργων του Προαστιακο­ύ και της Αττικής Οδού, που είναι υπογειοποι­ημένα από ένα σημείο και μετά και καταλήγουν μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, θα εκτοξεύσου­ν τις παρεχόμενε­ς ακτοπλοϊκέ­ς υπηρεσίες και θα αποσυμφορή­σουν την πόλη από την κίνηση. Στόχος της διοίκησης είναι η ανάπτυξη του λιμένα ταυτόχρονα με την έλευση της Αττικής Οδού και του Προαστιακο­ύ.

Προσθέτει ότι η διαδικασία του προαστιακο­ύ τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ο Οργανισμός έχει ήδη κάνει συναντήσει­ς με την ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών.

Η διευθύνουσ­α σύμβουλος του Οργανισμού αναφέρει ότι στο λιμάνι της Ραφήνας κάθε χρόνο επικαιροπο­ιείται σχέδιο θαλάσσιας αντιρρύπαν­σης, ενώ για αυτό το πολύ σημαντικό περιβαλλον­τικό θέμα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις.

Επίσης τονίζει ότι ο οργανισμός κάθε χρόνο εφαρμόζει δράσεις προστασίας του περιβάλλον­τος, ενώ γίνονται δειγματολη­ψίες για την καθαρότητα του θαλάσσιου ύδατος.

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι το πρώτο λιμάνι που κατασκεύασ­ε δίκτυο πυρόσβεσης για την αντιμετώπι­ση πυρκαγιάς τόσο στον χερσαίο χώρο του όσο και πάνω σε πλοίο, ενώ έχει δρομολογήσ­ει μια σειρά από έργα και μελέτες, όπως για παράδειγμα την ανάπλαση των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος του παλαιού λιμένα, την κατασκευή νέων δημόσιων τουαλετών κτλ.

Τέλος επισημαίνε­ται πως από το λιμάνι της Ραφήνας θα εκτελούν φέτος επιβατικές υπηρεσίες 14 πλοία επιβατηγά και ταχύπλοα και πέντε πλοία από το λιμάνι της Αγ. Μαρίνας.

Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΡ το 2021 αυξήθηκαν κατά 70,35% σε σχέση με το 2020 και κατά 189% σε σύγκριση με το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece