Naftemporiki

«Καμπανάκι» για παγκόσμια επισιτιστι­κή κρίση

Προς επιδείνωση στην αγορά σιτηρών και νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr Στα 267 εκατ. τόνους αναμένοντα­ι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών την περίοδο 2022-23.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» σε ολόκληρο τον πλανήτη χτυπά η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές σιτηρών της, στον τελευταίο γύρο μέτρων προστατευτ­ισμού που λαμβάνοντα­ι από κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών.

Η απόφαση της Ινδίας αναμένεται να επιτείνει ακόμη περισσότερ­ο τις αυξήσεις στις τιμές ειδών διατροφής και να πυροδοτήσε­ι λιμό σε φτωχές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται τα μέγιστα από τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτ­ων. Η ινδική κυβέρνηση εξήγησε ότι αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές της προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι την επάρκεια των τροφίμων στη χώρα και να στηρίξει τις ανάγκες των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών.

Η απόφαση προκάλεσε έντονη αναστάτωση, καθώς μέχρι πρότινος αξιωματούχ­οι της ινδικής κυβέρνησης διαβεβαίων­αν επανειλημμ­ένως ότι δεν επρόκειτο να απαγορεύσο­υν τις εξαγωγές σιτηρών, κίνηση που πολλοί ωστόσο στην αγορά φοβούνταν εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ινδία από τον Μάρτιο. Τη στιγμή δε που καλείτο να καλύψει το κενό που άφησε η Ουκρανία στις διεθνείς αγορές.

Στη διάρκεια του έτους έως τον Μάρτιο οι εξαγωγές σιτηρών της Ινδίας έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ άνω των 7 εκατ. τόνων. Η απόφαση για απαγόρευση ελήφθη μετά τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό οκτώ ετών, στο 7,8%.

Traders, εξάλλου, προειδοποι­ούν ότι θα δημιουργηθ­εί χάος στις συναλλαγές στις διεθνείς αγορές σιτηρών όταν θα ανοίξουν σήμερα, καθώς η απαγόρευση των εξαγωγών

της Ινδίας θα επιφέρει πλήγμα σε αγοραστές που ψάχνουν προμήθειες. «Θα δημιουργηθ­εί πανικός στις αγορές προθεσμιακ­ών σιτηρών» αναφέρει trader στην Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση σε νέες ζοφερές προβλέψεις της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πτώση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών για πρώτη φορά σε διάρκεια τεσσάρων ετών, σε μια εξέλιξη που φαίνεται

να επιβεβαιών­ει τα δυσοίωνα σενάρια για περαιτέρω διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και αυξήσεις των τιμών τροφίμων.

Ήδη, τα προθεσμιακ­ά σιτηρών παράδοσης Σεπτεμβρίο­υ που διαπραγματ­εύονται στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Σικάγο έκαναν την περασμένη Παρασκευή άλμα 6%, στα 11,82 δολάρια το μπούσελκ, από τη στιγμή που το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας δημοσιοποί­ησε τις πρώτες εκτιμήσεις του για την παγκόσμια σοδειά σιτηρών την περίοδο 2022-23.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι τιμές έχουν αυξηθεί 50% στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ευρώπη τα προθεσμιακ­ά σιτηρών εκτινάχθηκ­αν στα 410,75 δολάρια, σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ του Μαρτίου.

«Το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας κατέστησε σαφές ότι οδεύουμε προς μια παγκόσμια επισιτιστι­κή κρίση. Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι» προειδοποι­εί ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής της Radobank. Το υπουργείο προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα υποχωρήσει στα 774,8 εκατ. τόνους,

στην πρώτη πτώση από την περίοδο 2018-19, ενώ και τα παγκόσμια αποθέματα αναμένοντα­ι στα 267 εκατ. τόνους, παρουσιάζο­ντας για δεύτερη συναπτή χρονιά πτώση και αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι ετών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκθέτει τον αλληλένδετ­ο χαρακτήρα και το ευάλωτο των αγροτικών συστημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστι­κό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ήδη, ο αριθμός των ατόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη που στερούνται ασφάλειας σε επίπεδο τροφίμων ανήλθε πέρυσι στο επίπεδο-ρεκόρ των 193 εκατομμυρί­ων. Οι εκτιμήσεις για τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσία­ς των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών σιτηρών σημαίνουν ότι ο πληθωρισμό­ς των τιμών ειδών διατροφής θα συνεχιστεί σε μια περίοδο που ήδη ο δείκτης των τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι την περίοδο 2022-23 η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα υποχωρήσει στα 774,8 εκατ. τόνους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece