Naftemporiki

Αλυσίδα έντονων πιέσεων

-

ΑΚΟΜΗ και στις πλούσιες χώρες του πλανήτη, οι υψηλότερες τιμές τροφίμων προκαλούν έντονες πιέσεις. Η νορβηγική φιλανθρωπι­κή οργάνωση Matsentral­en Norge ανακοίνωσε ότι διένειμε 28% περισσότερ­α τρόφιμα φέτος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές ειδών παντοπωλεί­ου ήταν αυξημένες περισσότερ­ο από 10% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Νοέμβριο του 1980, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας. Επίσης, τα βρετανικά σούπερ μάρκετ έβαλαν δελτίο στις πωλήσεις ηλιέλαιου, με τον Τζον Άλαν, πρόεδρο της βρετανικής αλυσίδας Tesco, να δηλώνει ότι η χώρα βιώνει μια «πραγματική φτώχεια σε τρόφιμα» για πρώτη φορά εδώ και 30 περίπου χρόνια.

Αυτές ωστόσο που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι φτωχές χώρες. Η Κένυα, η οποία αντιμετώπι­ζε ήδη επισιτιστι­κά προβλήματα εξαιτίας της ξηρασίας, έχει τώρα να υποστεί και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ανθρώπους να πλήττονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από γεωπολιτικ­ά γεγονότα», αναφέρει αξιωματούχ­ος του μη κερδοσκοπι­κού οργανισμού Mercy Corps. Σε αντίστοιχα δεινή θέση είναι το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντέ­ς, που εισάγουν σιτηρά από την Ινδία. Η Σρι Λάνκα, η οποία στηρίζεται στην Ουκρανία και στη Ρωσία για το 45% των σιτηρών της, βρίσκεται σε κοινωνική και πολιτική κρίση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού εν μέσω βίαιων διαδηλώσεω­ν για τις αυξήσεις των τιμών τροφίμων.

Σε κλοιό κοινωνικής αναταραχής βρίσκεται και το Ιράν, μετά τις απότομες αυξήσεις των τιμών σε είδη διατροφής, όπως ζάχαρη και εδώδιμα έλαια, ενώ στη Νιγηρία περίπου το ήμισυ από τα 26 εκατ. του πληθυσμού της δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύετ­αι σε τακτική βάση ψωμί. Στη Βραζιλία, η τιμή των καρότων και της ντομάτας έχει υπερδιπλασ­ιαστεί από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί περίπου 70%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece