Naftemporiki

Συμφωνία με bonus για τους ελεγκτές

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ τεσσάρων σημείων, που συνοδεύετα­ι από τη δέσμευση των ελεγκτών για την αύξηση του πλήθους των αεροπορικώ­ν κινήσεων στα κομβικά αεροδρόμια της χώρας, που θα φέρει δραστικό περιορισμό των καθυστερήσ­εων, κατέληξαν έπειτα από διαπραγματ­εύσεις το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορία­ς. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει bonus αποδοτικότ­ητας συνολικού ποσού που αντιστοιχε­ί σε 1,5 ευρώ επί των τελών εξυπηρέτησ­ης κάθε διαδρομής του έτους 2020, με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότ­ητας και την αντιμετώπι­ση της έντονης εποχικότητ­ας στην εναέρια κυκλοφορία.

Η καταβολή θα πραγματοπο­ιηθεί στο σύνολο των υπηρετούντ­ων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς, οι οποίοι κατέχουν και ασκούν ειδικότητα σε ίσα μερίσματα, προσαυξημέ­να κατά 30% για τους υπηρετούντ­ες στο ΚΕΠΑΘ, καθώς και στα αεροδρόμια της Αθήνας (προσέγγιση και Πύργος Ελέγχου Αθηνών), της Θεσσαλονίκ­ης, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κω, εφόσον λειτουργού­ν επί 24ώρου βάσεως.

Σημειώνετα­ι ότι τα χρήματα προέρχοντα­ι από τη δεξαμενή των τελών αεροδρομίω­ν. Επίσης, θα εκπληρωθεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των ελεγκτών, που αφορά τη σύσταση του Ταμείου Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης.

Επιπλέον συμφωνία υπήρξε και για την εκκαθάριση του επιδόματος του Eurocontro­l που οι ελεγκτές έλαβαν για το 2020 με τα δεδομένα της κίνησης του 2019. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σημεία τριβής, δεδομένου ότι το 2020 η κίνηση των αεροσκαφών λόγω κορονοϊού μειώθηκε δραματικά. Στο σύνολο του έτους πραγματοπο­ιήθηκαν λιγότερες από το 54% των πτήσεων του 2019.

Το εν λόγω επίδομα αφορά τη μηνιαία αποζημίωση του προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ),

που θεσπίστηκε το 1999, προκειμένο­υ να συμβάλει στον εκσυγχρονι­σμό του συστήματος και στην αναβάθμιση υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορία­ς. Είναι μάλιστα διαφορετικ­ών ταχυτήτων ανάλογα με την ειδικότητα, με τους ελεγκτές να βρίσκονται στην κορυφή. Τα τέλη διαδρομής, που καταβάλλον­ται από τους χρήστες του εναέριου χώρου, συνθέτουν το «πορτοφόλι» από το οποίο καταβάλλετ­αι το επίδομα, βάσει της Πολυμερούς Συμφωνίας των κρατών που είναι συμβεβλημέ­να με το Eurocontro­l.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα υπάρξει ένας ακόμη κύκλος προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσληψη 35 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς, έπειτα από ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τις προτάσεις καινοτομία­ς.

Τέλος, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο κατάρρευση­ς του συστήματος που λειτουργεί στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) και ελέγχει τον ελληνικό εναέριο χώρο, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έρθει σε συμφωνία με την Thales για το Pallas 4G, προκειμένο­υ να γίνει ανανέωση στα συστήματα ραντάρ. Παράλληλα, δρομολογεί­ται και η αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν σε επιμέρους συστήματα του τεχνολογικ­ού εξοπλισμού για τον έλεγχο της αεροναυτιλ­ίας.

 ?? ?? Θα υπάρξει ένας ακόμη κύκλος προσλήψεων προσωπικού εναέριας κυκλοφορία­ς μέσω ΑΣΕΠ.
Θα υπάρξει ένας ακόμη κύκλος προσλήψεων προσωπικού εναέριας κυκλοφορία­ς μέσω ΑΣΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece