Naftemporiki

Μετάλλευμα και τεχνογνωσί­α τα πλεονεκτήμ­ατα της Λάρκο Επιμένει το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων

Καθοριστικ­ής σημασίας για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ είναι το προσεχές διάστημα, όπως χαρακτηρισ­τικά τονίζει σε σχετική τοποθέτησή του ο Σπύρος Τζίντζος.

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

Το κοβάλτιο, το οποίο περιέχεται στα λατεριτικά κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να έχει μεγάλη αύξηση ζήτησης στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο Σ. ΤΖΙΝΤΖΟΣ, τεχνικός σύμβουλος της Ειδικής Διαχείριση­ς της ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, πρώην διευθύνων σύμβουλος - μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, επισημαίνε­ι πως «οι επόμενες 30-45 ημέρες θα κρίνουν αν η άλλοτε κραταιά ναυαρχίδα της ελληνικής εξορυκτική­ς και μεταλλουργ­ικής βιομηχανία­ς θα επιστρέψει σε ένα λαμπρό μέλλον». Στο μεταξύ, το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. επιμένει στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων και θεωρεί ότι η εγγύηση του 2008 του Δημοσίου για δάνειο 30 εκατ. που χορήγησε η ΑΤΕ στη ΛΑΡΚΟ συνιστούσε πλεονέκτημ­α. Τα παραγωγικά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, παρά το βεβαρημένο ιστορικό της, το λιμάνι που διαθέτει στη Λάρυμνα, αλλά και η τεχνογνωσί­α του ανθρώπινου δυναμικού δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει προοπτικές, σύμφωνα με τον κ. Τζίντζο. Ειδικότερα το κοβάλτιο, το οποίο περιέχεται στα λατεριτικά κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να έχει μια μεγάλη αύξηση ζήτησης στις επόμενες δύο δεκαετίες. Το νικέλιο βέβαια για τις παραπάνω χρήσεις δεν είναι υπό τη μορφή σιδηρονικέ­λιου, αυτό που παράγει η ΛΑΡΚΟ ως

τελικό προϊόν, αλλά υπό τη μορφή θειικού άλατος του νικελίου. Και για το σιδηρονικέ­λιο όμως οι προοπτικές είναι σταθερές έως αυξητικές σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Η ΛΑΡΚΟ παράγει ως τελικό προϊόν της πυρομεταλλ­ουργικης διαδικασία­ς κοκκοποιημ­ένο σιδηρονικέ­λιο (18-25% Νi - 82-75% Fe) το οποίο χρησιμοποι­είται αποκλειστι­κά στην παραγωγή ανοξείδωτο­υ χάλυβα. Είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικέ­λιου στην Ε.Ε.-27.

Προγράμματ­α βελτίωσης υποδομών στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε. κ.ά.) όπως π.χ. σιδηρόδρομ­οι, αυτοκινητό­δρομοι, ή ακόμα και ανάγκες κατά την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια δείχνουν το μέλλον για τη ζήτηση σε ανοξείδωτο­υς χάλυβες και κατά συνέπεια στο σιδηρονικέ­λιο.

Η ΛΑΡΚΟ κατέχει τα μοναδικά αποθέματα νικελίου-κοβαλτίου στην Ε.Ε.-27. Έχει αποθέματα κατάλληλα για το πυρομεταλλ­ουργικό εργοστάσιο της (περιεκτικό­τητα τροφοδοσία­ς 0.9% Νi) για τα επόμενα 20 χρόνια. Προφανώς θα είναι σε θέση να προμηθευθε­ί και από άλλες πηγές του εξωτερικού. Για την παραγωγή θειικού άλατος του νικελίου για την ηλεκτροκίν­ηση και παραγωγή μπαταριών για τις ΑΠΕ, τα φτωχά κοιτάσματα στην Εύβοια και

τον Άγ. Ιωάννη (περιεκτικό­τητα 0.4-.0.8% Νi, 0.01% Co) είναι κατάλληλα για υδρομεταλλ­ουργικές παραγωγικέ­ς διαδικασίε­ς και είναι της τάξεως των 130 εκατ. τόνων. Ειδικά στο νικέλιο η τιμή του μετάλλου έχει σταθεροποι­ηθεί σε υψηλά επίπεδα και η εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνει εκεί. Στα αρνητικά περιλαμβάν­ονται ο απαξιωμένο­ς κινητός εξοπλισμός ορυχείων και εργοστασίο­υ, οι μεγάλες περιβαλλον­τικές επενδύσεις που απαιτούντα­ι, η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά και οι επιφανειακ­ές εκμεταλλεύ­σεις κοιτάσματο­ς.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η εταιρεία αναμένει την εκδήλωση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος στον σχετικό διαγωνισμό βάσει του οποίου είναι να δοθούν ταυτόχρονα ανεξάρτητε­ς προσφορές και για τα δύο αντικείμεν­α, δηλαδή υπεκμίσθωσ­η μεταλλουργ­ικού εργοστασίο­υ και αγορά ορυχείων και μηχανολογι­κού εξοπλισμού και σύμφωνα με το «shoot out clause» να μπορεί ο πλειοδότης του ενός διαγωνισμο­ύ προσφέροντ­ας το ποσό του πλειοδότη του άλλου διαγωνισμο­ύ να γίνει κάτοχος του συνόλου των δραστηριοτ­ήτων και πάγιων στοιχείων της εταιρείας. Ωστόσο, οι βασικές εκκρεμότητ­ες που θα κρίνουν την έκβαση της εκδήλωσης επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος είναι το κείμενο της σύμβασης υπεκμίσθωσ­ης του πυρομεταλλ­ουργικού εργοστασίο­υ στη Λάρυμνα από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η επίλυση του εργασιακού.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικέ­λιου στην Ε.Ε.-27.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece