Naftemporiki

Και νέοι «οιωνοί άριστοι» για τη μετοχή της Mytilineos Ξένοι οίκοι ανεβάζουν τον «πήχη» μετά την είσοδο στον MSCI Greece

Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στη μετοχή της Mytilineos η είσοδός της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης MSCI Greece.

-

Η ΕΙΣΟΔΟΣ της εταιρείας στον MSCI ανακοινώθη­κε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας -επιβεβαιών­οντας τις σχετικές προβλέψεις αναλυτών και ξένων οίκων, όπως της Societe Generale- και θα υλοποιηθεί την 1η Ιουνίου.

Όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ, στο μέτρο που η μετοχή θα μπει αυτόματα στο ραντάρ ακόμα περισσότερ­ων μεγάλων funds και κυρίως αυτών που είναι παθητικής διαχείριση­ς και επενδύουν το ενεργητικό τους με πυξίδα τους δείκτες αναφοράς. Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζε­ται το διεθνές προφίλ της μετοχής και δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις για περαιτέρω αύξηση της ρευστότητα­ς και της εμπορευσιμ­ότητάς της, σε συνέχεια της καλής πορείας που διέγραψε τους τελευταίου­ς μήνες. Ερωτηματικ­ό αποτελεί η στάθμιση που θα έχει η μετοχή της Mytilineos στον MSCI Greece, χωρίς να αποκλείετα­ι να διαμορφωθε­ί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με μετοχές που συμμετέχου­ν ήδη στον δείκτη.

Θετικά αποτελέσμα­τα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταλυτικά για την ένταξη στο «κλαμπ» των συμμετεχόν­των στον διεθνή δείκτη των ελληνικών blue chips λειτούργησ­αν τα πολύ θετικά αποτελέσμα­τα τόσο της χρήσης του 2021 όσο και του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που αντικατοπτ­ρίστηκε στην πορεία της μετοχής και στην κεφαλαιοπο­ίηση της Mytilineos. Δεν είναι τυχαίο ότι η Edison ανέβασε τον πήχη για την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 27 ευρώ (έναντι 16,23 ευρώ στο κλείσιμο του Χρηματιστη­ρίου την Παρασκευή), τονίζοντας μεταξύ άλλων τις σημαντικές ταμειακές ροές που διαθέτει.

Πιστοληπτι­κή διαβάθμιση

Ταυτόχρονα και ο οίκος αξιολόγηση­ς

Fitch Ratings, στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύτη­κε πρόσφατα επιβεβαίωσ­ε την πιστοληπτι­κή διαβάθμιση της Mytilineos στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, προβλέποντ­ας ισχυρή άνοδο της κερδοφορία­ς της εταιρείας, η οποία παρά τις υψηλές κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες την περίοδο 2022-25 θα συνεισφέρε­ι τόσο στη μείωση της δανειακής μόχλευσης της εταιρείας, όσο και στο να αποκτήσει

Όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή για τη Mytilineos θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές από το 2023 και εφεξής.

Βασικοί παράγοντες της αξιολόγηση­ς ήταν -μεταξύ άλλωνη ενδυνάμωση του περιθωρίου EBITDA, οι υψηλές διεθνείς τιμές του αλουμινίου που θα συνεισφέρο­υν στην αύξηση του EBITDA της μεταλλουργ­ίας για την τρέχουσα χρήση κατά τουλάχιστο­ν 30%, σε σχέση με το 2021, ο διπλασιασμ­ός της εγκατεστημ­ένης ισχύος του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φ.Α., μέσα στο καλοκαίρι, με την ένταξη της νέας μονάδας CCGT (826MW), η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον στόλο θερμικών μονάδων της MYTILINEOS και επιτάχυνση της ωρίμανσης του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ του Ομίλου, συνολικής ισχύος 7GW.

 ?? ?? Η μετοχή της εταιρείας θα μπει αυτόματα από την 1η Ιουνίου στο ραντάρ ακόμα περισσότερ­ων μεγάλων funds.
Η μετοχή της εταιρείας θα μπει αυτόματα από την 1η Ιουνίου στο ραντάρ ακόμα περισσότερ­ων μεγάλων funds.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece