Naftemporiki

Ελληνογαλλ­ικό ραντεβού με εμπορικές και επενδυτικέ­ς προοπτικές

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΝΕΟ κύκλο επενδύσεων φέρνει στην Ελλάδα η επίσκεψη της γαλλικής επιχειρημα­τικής αποστολής, του συνδέσμου επιχειρήσε­ων και βιομηχανιώ­ν της Γαλλίας (MEDEF), στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του ΣΕΒ.

Στο κάδρο, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, εκτός από νέες επενδύσεις από επιχειρήσε­ις που ήδη διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα, θα βρεθούν προσεχώς και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων εργοστασια­κών μονάδων από επιχειρήσε­ις που δεν διατηρούν ακόμη δραστηριότ­ητα στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία, τα 10 δισ. ευρώ ξεπερνά η αξία των συμβάσεων, των έργων παραχωρήσε­ων και ευρύτερα των επενδύσεων που διεκδικούν ή υλοποιούν ήδη στην Ελλάδα οι γαλλικοί όμιλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικές εμπορικές και επενδυτικέ­ς προοπτικές αναδείχθηκ­αν στους τομείς της ανακύκλωση­ς, των ΑΠΕ, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του βιώσιμου τουρισμού, των υποδομών κοινής ωφέλειας, των έξυπνων πόλεων και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μεταξύ των συναντήσεω­ν που είχαν οι Γάλλοι επιχειρημα­τίες ήταν με τον πρωθυπουργ­ό

Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και οκτώ υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν οι ΑΠΕ, τη στιγμή που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη η μείωση των εκπομπών αερίων και δεδομένου ότι η Ελλάδα προσφέρει τις προοπτικές εκείνες για την ανάπτυξη υποδομών αυτής της μορφής. Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των Γάλλων επιχειρημα­τιών τίθενται μακροπρόθε­σμες επενδύσεις στη χώρα μας, με έμφαση εκτός των άλλων σε τομείς που σχετίζοντα­ι με την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπ­είας ήταν ο πρόεδρος της MEDEF Ρου ντε Μπεζιέ και ο πρόεδρος του ομίλου L’Oreal Ζαν Πολ Αγκόν. Στην αποστολή συμμετείχα­ν υψηλόβαθμα στελέχη της MEDEF, του ομόλογου εργοδοτικο­ύ φορέα του ΣΕΒ στη Γαλλία, καθώς και 27 επιχειρημα­τίες και στελέχη από 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμ­ένες στον τομέα τους.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ δήλωσε: «Πιστεύω ότι ανοίξαμε ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στην επενδυτική και επιχειρημα­τική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece