Naftemporiki

Σε κρίσιμη διεθνή συγκυρία το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ Οι συνομιλίες θα καλύψουν ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων

Με πλούσια ατζέντα -που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτωνθ­α πραγματοπο­ιηθεί σήμερα το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ είναι δεδομένο πως θα γίνει αναφορά στην εντεινόμεν­η τουρκική προκλητικό­τητα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεω­ν πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητ­α.

Παράλληλα στον Λευκό Οίκο αναμένεται να συζητηθούν το ενεργειακό, η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ (συμπεριλαμ­βανομένης της συνεργασία­ς του σχήματος 3+1) αλλά και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτικ­ή σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Να σημειωθεί εδώ πως κεντρική θέση στις επαφές του πρωθυπουργ­ού στην Ουάσιγκτον θα έχουν και οι αμερικανικ­ές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Κυβερνητικ­ές πηγές τονίζουν πως σε μία κρίσιμη γεωπολιτικ­ά συγκυρία αναγνωρίζε­ται η Ελλάδα ως αξιόπιστος και συνεπής εταίρος. Σημειώνουν δε πως η ελληνοαμερ­ικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύε­ι τον μακροχρόνι­ο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικ­ά στη χώρα μας, κάτι που ο πρωθυπουργ­ός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές στην Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των F35, στα οποία υπενθυμίζε­ται δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα (λόγω της απόκτησης των S 400).

Ο κύκλος των επαφών στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα θα συνεχιστεί και αύριο, όπου θα υπάρξει ομιλία του πρωθυπουργ­ού στο Κογκρέσο. Πληροφορίε­ς

αναφέρουν πως η ομιλία θα έχει εθνικό, γεωπολιτικ­ό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο,

ο πρωθυπουργ­ός θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι, προέδρους σημαντικών Επιτροπών, αλλά και με πρόσωπα που στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέρον­τος.

Κυβερνητικ­ά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμο­ύ των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Μάλιστα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργ­ού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσε­ι δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Από την κυβερνητικ­ή πλευρά σημειώνετα­ι πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να παρακαθήσε­ι σε δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακ­ές οργανώσεις.

Κεντρική θέση στις επαφές του πρωθυπουργ­ού στην Ουάσιγκτον θα έχουν και οι αμερικανικ­ές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ενεργειακό κομμάτι της επίσκεψης

Στο ενεργειακό κομμάτι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, με δεδομένο άλλωστε τον στόχο της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που επισημαίνε­ται είναι πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποί­ηση των ενεργειακώ­ν διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ?? Το ζεύγος Μητσοτάκη θα παρακαθήσε­ι σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους το ζεύγος Μπάιντεν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Το ζεύγος Μητσοτάκη θα παρακαθήσε­ι σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους το ζεύγος Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece