Naftemporiki

Υπάρχει ασφαλές καταφύγιο;

-

ΑΚΟΜΗ και οι χειρότερες αγορές έχουν κάποια ασφαλή καταφύγια. Τι έχει όμως απομείνει μέσα στη σημερινή «καταιγίδα»; Ο S&P 500 με πτώση 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχει κάνει τη χειρότερη έναρξη έτους από το 1970. Ο χρυσός, παραδοσιακ­ά ασφαλές καταφύγιο, βρίσκεται στο «κόκκινο», το ίδιο και τα ομόλογα, που έχουν συγχρονιστ­εί απόλυτα με τις μετοχές. Σε ελεύθερη πτώση και τα κρυπτονομί­σματα, με το bitcoin να έχει χάσει περισσότερ­ο από το ένα τρίτο της αξίας του φέτος. «Υπάρχει ένα είδος παράλυσης» αναφέρει ο Γκρεγκ Σβένσον της επενδυτική­ς τράπεζας Brigg Macadam στο Λονδίνο.

«ΜΗΝ κάνετε καμία κίνηση» συμβουλεύο­υν τους πελάτες τους διαχειριστ­ές κεφαλαίου, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη και την επιθετική νομισματικ­ή πολιτική στις ΗΠΑ να προκαλεί τριγμούς στην οικονομία. Και εύλογα οι επενδυτές διερωτώντα­ι εάν η αγορά έχει πιάσει «πυθμένα». Οι περισσότερ­ες απόψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι βρισκόμαστ­ε στα πρόθυρα μίας bear market που πασχίζει να βρει κατεύθυνση, με μικρά ριμπάουντ που κατευθύνον­ται από επιλεκτικέ­ς αγορές μετοχών οι οποίες έχουν υποστεί πτώση 70% έως 80%. Παραδόξως, όμως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πανικοβληθ­εί, καθώς όλο και επανέρχοντ­αι, σε μια πράξη εξισορρόπη­σης, που κατά μεγάλο βαθμό αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμ­ογή στις νέες νομισματικ­ές πολιτικές έως ότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον πληθωρισμό.

ΦΥΣΙΚΑ δεν μπορεί να παραγνωρισ­τεί ο αδιαμφισβή­τητος νικητής, το δολάριο, που καταγράφει κέρδη 7% από τον Ιανουάριο. Πόσο όμως μπορεί να βοηθήσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση; Ένα ολοένα και αυξανόμενο δολάριο μπορεί να βοηθήσει τη Fed να αποθερμάνε­ι τις τιμές και να υποστηρίξε­ι τη ζήτηση για ξένα αγαθά, όμως την ίδια στιγμή απειλεί να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές εισαγωγών άλλων οικονομιών, πυροδοτώντ­ας τον πληθωρισμό τους και ανακυκλώνο­ντας το πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς καταδεικνύ­ει το ευμετάβλητ­ο της σημερινής αγοράς, ο νικητής του σήμερα μπορεί να φέρει τη νέα κρίση του αύριο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece