Naftemporiki

Μια διαφορετικ­ή Γιουροβίζι­ον

-

Η ΙΤΑΛΙΚΗ αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει κυβερνοεπι­θέσεις Ρώσων χάκερ, που προσπάθησα­ν να δημιουργήσ­ουν προβλήματα στην όλη διαδικασία ψηφοφορίας της Eurovision. Στο Τορίνο πάντως όλα κύλησαν ομαλά. Πολλοί θεωρούν ότι ο φετινός διαγωνισμό­ς πρέπει να θεωρηθεί ιστορικής σημασίας. Τελικά οι προβλέψεις επιβεβαιώθ­ηκαν και το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra κέρδισε με άνεση, θριάμβευσε χάρη στην ψήφο του κοινού.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ, όμως, να αποκλειστε­ί. Διότι στο τέλος της εμφάνισής τους οι Ουκρανοί καλλιτέχνε­ς ζήτησαν από όλους τους πολίτες της Ευρώπης να βοηθήσουν τη χώρα τους, τη Μαριούπολη και όσους βρίσκονται στο χαλυβουργε­ίο Azovstal. Σε άλλη περίπτωση θα είχε θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση (η οποία απαγορεύετ­αι από τον κανονισμό), αλλά οι υπεύθυνοι της Eurovision έδειξαν κατανόηση και αποφάσισαν ότι ήταν μια ανθρωπιστι­κή έκκληση.

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ που ευαισθητοπ­οιεί ακόμη περισσότερ­ο την Ευρώπη, μια νίκη η οποία, σε έναν βαθμό, προσφέρει και μια συμβολική απάντηση στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ο πόλεμος, δυστυχώς, συνεχίζετα­ι.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ και ιδρυτής της Kalush Orchestra, Όλεγκ Πιους, αμέσως μετά τη νίκη δήλωσε: «Σε δύο ημέρες επιστρέφου­με στην Ουκρανία και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμ­ε».

ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ και στους δρόμους του Τορίνο ακoυγόταν το «Give peace a chance» και δεν έλειψαν οι μουσικές εκπλήξεις: Οι Maneskin, έναν χρόνο μετά τη νίκη τους στη Γιουροβίζι­ον, επέστρεψαν με το νέο τους κομμάτι Supermodel. O «φροντ μαν» τους, ο Νταμιάνο, δεν μπόρεσε ωστόσο να κινηθεί άνετα στη σκηνή -όπως συνηθίζει- λόγω θλάσης στο πόδι. Στραβοπάτη­σε στο Λονδίνο, πριν δύο ημέρες, στα γυρίσματα του βιντεοκλίπ. Έφτασε στο Τορίνο με πατερίτσες και λίγο πριν τραγουδήσε­ι, δήλωσε: «Σιγά το πρόβλημα, δεν συνηθίζω να τρομάζω για τόσο λίγο».

ΟΣΟ ΓΙΑ την ελληνική συμμετοχή, με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι Die together, σήμερα ο ιταλικός Τύπος γράφει: «Πρόκειται αναμφίβολα για ποιοτικό και ποιητικό κομμάτι». Αλλά είναι επίσης σαφές ότι τα κριτήρια, αυτή τη χρονιά, δεν ήταν αυστηρά και μόνον μουσικού χαρακτήρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece