Naftemporiki

Ηχηρή προειδοποί­ηση για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους

-

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ χρέος είναι ένα μέτωπο στο οποίο η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει χειρότερη εξέλιξη σε σχέση με αυτό που προβλέπει η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα αποκλιμακω­θεί φέτος στο 185,7% του ΑΕΠ (από 193,3% το 2021), με προοπτική περαιτέρω μείωσης το 2023 στο 180,4%. Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει εκτιμήσει ότι το χρέος θα πέσει φέτος στο 180,2% και του χρόνου στο 168,2%.

Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα

τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτ­ούμενων τρεχουσών δαπανών υπογράμμισ­ε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτ­ούμενων τρεχουσών δαπανών.

„Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι τις οικονομικέ­ς συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη.

Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα,

που η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι τις οικονομικέ­ς συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για τον στόχο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο 2%.

Εξάλλου, σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοπο­ιηθούν ορισμένα χαρακτηρισ­τικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσε­ι σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσ­εων.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτημέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece