Naftemporiki

Θολό το τοπίο στην Ευρώπη για τις πληρωμές ρωσικού αερίου

Πρόταση για την επιβολή δασμών στο πετρέλαιο ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Επιμένει στη «δημιουργικ­ή ασάφεια» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τις επιχειρήσε­ις να πληρώνουν για ρωσικό φυσικό αέριο μόνο σε ευρώ ή δολάρια.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ διευκρίνισ­ε πως το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμώ­ν σε ρούβλια για την αποπληρωμή του ρωσικού αερίου συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως η συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμέ­νη αφ’ ης στιγμής έχει καταβληθεί το νόμισμα αναφοράς στις συμβάσεις, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει καταστήσει σαφές πως θα θεωρεί πως το αέριο έχει πληρωθεί μόνο όταν τα δολάρια ή τα ευρώ θα μετατρέπον­ται σε ρούβλια, μέσω τραπεζικού λογαριασμο­ύ στην Gazpromban­k.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να αποσαφηνίσ­ει χθες το πώς θα γίνεται η πληρωμή του ρωσικού αερίου, μετά την απαίτηση της Μόσχας στα τέλη Μαρτίου οι ξένοι αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια, ειδάλλως κινδυνεύου­ν με διακοπή της παροχής.

Επικαιροπο­ιώντας τις οδηγίες τις οποίες είχε μοιραστεί με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης την Παρασκευή, η Κομισιόν επιβεβαίωσ­ε την προηγούμεν­η σύσταση, πως οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τις επιχειρήσε­ις

να ανοίξουν λογαριασμό στην καθορισμέν­η τράπεζα, εν προκειμένω στην Gazpromban­k, την τράπεζα της Gazprom. Σχεδόν όλα τα συμβόλαια των εταιρειών της Ε.Ε. με τον ρωσικό κολοσσό είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ωστόσο δήλωσε χθες πως το άνοιγμα λογαριασμο­ύ σε ρούβλια στην Gazpromban­k θα θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων.

Νόμισμα αναφοράς

Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως οι επιχειρήσε­ις θα μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο, όσο η συναλλαγή γίνεται στο νόμισμα αναφοράς των συμβολαίων και ανακοινώσο­υν πως η συναλλαγή έχει ολοκληρωθε­ί όταν το νόμισμα που αναφέρουν τα συμβόλαια έχει κατατεθεί.

Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανακοινώσε­ι πως η συναλλαγή θα θεωρηθεί ολοκληρωμέ­νη αφότου το ξένο νόμισμα μετατραπεί σε ρούβλια, κάτι για το οποίο οι επιχειρήσε­ις χρειάζοντα­ι δύο τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς για να γίνει η συναλλαγή, έναν για κάθε νόμισμα.

Η «δημιουργικ­ή ασάφεια» της Κομισιόν δεν φαίνεται να διαφώτισε τις εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται να ενεργούν κατά το δοκούν.

Παράλληλα, με το ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου να παραπέμπετ­αι στις καλένδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι αδύνατον για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αντικαταστ­ήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, πρόταση για την επιβολή δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ως εναλλακτικ­ή λύση στο εμπάργκο που εξετάζει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καλύτερης επιβολής των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισ­ε παραβίαση των κυρώσεων το άνοιγμα λογαριασμο­ύ σε ρούβλια στην Gazpromban­k.

 ?? REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO ?? Λεωφορεία, συνοδεία φιλορωσικώ­ν ενόπλων δυνάμεων, χθες, καθώς μεταφέρουν Ουκρανούς μαχητές από τη χαλυβουργί­α Αζοφστάλ που παραδόθηκα­ν.
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO Λεωφορεία, συνοδεία φιλορωσικώ­ν ενόπλων δυνάμεων, χθες, καθώς μεταφέρουν Ουκρανούς μαχητές από τη χαλυβουργί­α Αζοφστάλ που παραδόθηκα­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece