Naftemporiki

Το εμπάργκο της Ε.Ε. δίνει ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού

-

ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας άγγιξαν χθες οι τιμές πετρελαίου, βρίσκοντας στήριγμα στις προσπάθειε­ς της Ε.Ε. να επιβάλει εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, το οποίο θα περιορίσει την προσφορά, την ώρα που οι επενδυτές εστιάζουν στην υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα τώρα που χαλαρώνουν τα περιοριστι­κά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινούνταν ενδοσυνεδρ­ιακά κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι με άνοδο περίπου 0,7%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνε­ται και το αργό στη Ν. Υόρκη με άνοδο κοντά στο 1%, αφού όμως νωρίτερα είχε βρεθεί προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη 14%, στο πιο παρατεταμέ­νο ανοδικό σερί από τον Φεβρουάριο.

Στις αρχές Μαρτίου, το brent είχε αναρριχηθε­ί στα 139 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς, με τις τιμές να έχουν ενισχυθεί 50% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι ελλείψεις σε διυλισμένα προϊόντα σημαίνουν ότι το πετρέλαιο και η βενζίνη θα παραμείνου­ν ακριβά ακόμη και εάν οι κορυφαίοι εξαγωγοί του πλανήτη αυξήσουν την προσφορά τους.

Μειώθηκε η παραγωγή

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕΚ έδειξαν ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία μειώθηκε περίπου 9% τον Απρίλιο -πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990με αποτέλεσμα η ρωσική παραγωγή να βρίσκεται πλέον κατά 1,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι έφθασε χθες η τιμή του brent στο Λονδίνο.
SHUTTERSTO­CK Κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι έφθασε χθες η τιμή του brent στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece