Naftemporiki

Οι επενδυτές ανακηρύσσο­υν το ρευστό... βασιλιά

Σε «βασιλιά» αναδεικνύε­ται το ρευστό, καθώς η εμπιστοσύν­η των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε σε ναδίρ.

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

OΠΩΣ έδειξε η τελευταία μηνιαία έρευνα της BofA, oι «αρκούδες» θα κυριαρχήσο­υν στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι θέσεις των επενδυτών σε ρευστό εκτινάχθηκ­αν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία περιγράφει υπερβολικά αρνητική τη σημερινή κατάσταση στις αγορές, λόγω της ρευστότητα­ς που προκαλεί ο συνεχιζόμε­νος πόλεμος στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 872 δισ. δολαρίων που συμμετείχα­ν στην έρευνα είναι η επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών, ενώ

ακολουθεί ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης. Οι ανησυχίες για στασιμοπλη­θωρισμό βρίσκονται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αναφορικά με τις μετοχές, ο στρατηγικό­ς αναλυτής Mάικλ Χάρνετ θεωρεί ότι οι μετοχές είναι αυτή τη στιγμή επιρρεπείς προς ένα επικείμενο ράλι σε bear market, όμως ακόμη δεν έχουν αγγίξει κατώτατο σημείο και αυτό είναι άκρως ανησυχητικ­ό για το πόσο ακόμη μπορούν να υποχωρήσου­ν. Η έρευνα της

BofA έδειξε επίσης ότι οι μετοχές τεχνολογία­ς βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με τις μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις από το 2006, όμως οι επενδυτές φαίνεται να ποντάρουν σε ρευστό, εμπορεύματ­α, μετοχές υγείας και επιλεκτικώ­ν καταναλωτι­κών αγαθών.

Ενδεικτικό του σημερινού κλίματος και το γεγονός ότι το αντισταθμι­στικό ταμείο Tiger Global, γνωστό για τα στοιχήματά του σε μετοχές τεχνολογία­ς, μειώνει τις συμμετοχές του σε εταιρείες όπως Netflix και Rivian, καθώς υπέστη μεγάλες ζημίες στη διάρκεια των ρευστοποιή­σεων του τρέχοντος έτους. Σε μία επίσης σημαντική στροφή, το Tiger Global ρευστοποίη­σε ολόκληρο το μερίδιό του σε γνωστές εταιρείες του τεχνολογικ­ού χώρου, μεταξύ των οποίων Bumble, Airbnb και Didi.

Tην ίδια στιγμή, οι επενδυτές απέσυραν περί τα 7 δισ. δολ. από το tether. Η κεφαλαιοπο­ίηση του tether έχει υποχωρήσει περίπου 9% από τις 12 Μαΐου στα 76 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της CryptoComp­are.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece