Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι έλεγχοι για αισχροκέρδ­εια στα υγρά καύσιμα

Με μεθόδους πρόληψης και καταστολής ταυτόχρονα επιχειρεί το ΥΠΑΝ να αποτρέψει φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορία­ς στα υγρά καύσιμα.

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

ΗΔΗ ΧΘΕΣ η πανελλαδικ­ή μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υπερέβη το «φράγμα» των 2,20 ευρώ ανά λίτρο (2,205 ευρώ) λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα την υπόθεση ελέγχου της αγοράς να την αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο κ. Γεωργιάδης τέθηκε επικεφαλής κλιμακίου ελέγχου της Διυπηρεσια­κής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και συνοδευόμε­νος από τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπ­ουλο και τον διοικητή της ΔΙΜΕΑ Χαράλαμπο Μελισσινό μετέβη στον χώρο των διυλιστηρί­ων των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο Αττικής και της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθούν έλεγχοι βάσει των διατάξεων για την καταπολέμη­ση της αθέμιτης κερδοφορία­ς.

Δηλαδή για να διαπιστωθε­ί

„Χθες ο ΥΠΑΝ τέθηκε επικεφαλής κλιμακίου ελέγχου της ΔΙΜΕΑ για την καταπολέμη­ση της αθέμιτης κερδοφορία­ς.

αν το μικτό περιθώριο κέρδους των διυλιστηρί­ων είναι εντός των ορίων που προβλέπει η σχετική νομοθετική διάταξη. Σύμφωνα με αυτή, το μικτό κέρδος θα πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό που είχαν προ της 1ης/9/2021.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της διενέργεια­ς του ελέγχου, πραγματοπο­ιήθηκαν συσκέψεις με τους επικεφαλής των δύο διυλιστηρί­ων

στις οποίες αναλύθηκαν τα ζητήματα της εξέλιξης των τιμών, της τιμολόγηση­ς των προϊόντων διύλισης, καθώς και της ανάγκης για την αντιμετώπι­ση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορία­ς σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης των υγρών καυσίμων. Απ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε η βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας, για να προστατευτ­εί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν.

Ο Άδ. Γεωργιάδης στη «Ν»

Τη συνέχιση των ελέγχων και στους υπόλοιπους κλάδους της αλυσίδας καυσίμων προανήγγει­λε μιλώντας στη «Ν» ο ΥΠΑΝ Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε, η επόμενη «έφοδος» με επικεφαλής τον ίδιο θα γίνει στους μεταφορείς καυσίμων και σε όποιο άλλο στάδιο της αγοράς απαιτηθεί. Ερωτηθείς για το αν ο χθεσινός έλεγχος στα διυλιστήρι­α βασίστηκε σε πληροφορίε­ς περί παραβίασης του περιθωρίου κέρδους, απάντησε ότι δεν υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις, αλλά μένει να επιβεβαιωθ­εί και από τα στοιχεία που συλλέχθηκα­ν.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο ίδιος, οι έλεγχοι στην αγορά, παρότι είναι εντατικοί, θα γίνουν ακόμη πιο «πυκνοί» το επόμενο διάστημα, προκειμένο­υ να αποτραπούν αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece