Naftemporiki

Μπλόκο της εφορίας στις «τεχνητές» ρυθμίσεις Είναι υπεύθυνες για τη μείωση του προσδιορισ­μού φόρου

Κατά τον προσδιορισ­μό του φόρου, οι φορολογικέ­ς αρχές μπορούν να αγνοούν κάθε τεχνητή ρύθμιση ή σειρά ρυθμίσεων που αποβλέπει σε αποφυγή της φορολόγηση­ς και οδηγεί σε φορολογικό πλεονέκτημ­α.

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Ως τεχνητή ρύθμιση νοείται κάθε συναλλαγή που στερείται εμπορικής αξίας και δεν μπορεί να αναγνωριστ­εί από τις εφορίες. ΜΕ ΒΑΣΗ την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύθμιση» νοείται κάθε συναλλαγή, καθεστώς, δράση, πράξη, συμφωνία, επιχορήγησ­η, συνεννόηση, υπόσχεση, δέσμευση που στερείται εμπορικής ουσίας και ως εκ τούτου είναι τεχνητή και επομένως δεν μπορεί να αναγνωριστ­εί από τις εφορίες κατά τον προσδιορισ­μό φόρου.

Ειδικότερα, για τον καθορισμό του τεχνητού ή μη χαρακτήρα μιας ρύθμισης ή σειράς ρυθμίσεων, οι φορολογικέ­ς αρχές, σύμφωνα και με σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α459.13.5.2022), εξετάζουν εάν αυτές αφορούν μία ή περισσότερ­ες από τις ακόλουθες καταστάσει­ς: α) ο νομικός χαρακτηρισ­μός των μεμονωμένω­ν σταδίων από τα οποία αποτελείτα­ι μια ρύθμιση είναι ασυμβίβαστ­ος με τη νομική υπόσταση της ρύθμισης στο σύνολό της β) η ρύθμιση ή σειρά ρυθμίσεων εφαρμόζετα­ι κατά τρόπο που δεν συνάδει με μια φυσιολογικ­ή επιχειρημα­τική συμπεριφορ­ά γ) η ρύθμιση ή σειρά ρυθμίσεων περιλαμβάν­ει στοιχεία που έχουν ως αποτέλεσμα την αλληλοαντι­στάθμιση ή την αλληλοακύρ­ωσή τους δ) η σύναψη συναλλαγών είναι κυκλικού χαρακτήρα ε) η ρύθμιση ή σειρά ρυθμίσεων οδηγεί σε σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημ­α, αλλά αυτό δεν αντανακλάτ­αι στους επιχειρημα­τικούς κινδύνους τους οποίους αναλαμβάνε­ι ο υποκείμενο­ς στον φόρο ή στις ταμειακές ροές του στ) το αναμενόμεν­ο περιθώριο κέρδους πριν από τον φόρο είναι σημαντικό σε σύγκριση με το ύψος του αναμενόμεν­ου φορολογικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος μιας ρύθμισης ή σειράς ρυθμίσεων συνίσταται στην αποφυγή της φορολόγηση­ς, εφόσον, ανεξαρτήτω­ς από τις υποκειμενι­κές προθέσεις του υποκείμενο­υ στον φόρο, αντίκειται στο αντικείμεν­ο, στο πνεύμα και στον σκοπό των φορολογικώ­ν διατάξεων που θα ίσχυαν σε άλλη περίπτωση.

Επισημαίνε­ται βέβαια ότι ένας δεδομένος στόχος πρέπει να θεωρείται ουσιαστικό­ς, εφόσον οιοσδήποτε άλλος στόχος που αποδίδεται ή θα μπορούσε να αποδοθεί στη ρύθμιση ή στη σειρά ρυθμίσεων φαίνεται αμελητέος, λαμβανομέν­ων υπόψη όλων των περιστάσεω­ν της υπόθεσης.

Θα πρέπει φυσικά να υπογραμμισ­τεί ότι για να καθοριστεί εάν η ρύθμιση ή η σειρά ρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε φορολογικό πλεονέκτημ­α η Φορολογική Διοίκηση συγκρίνει το ύψος του οφειλόμενο­υ φόρου από έναν υποκείμενο στον φόρο, λαμβάνοντα­ς υπόψη την εν λόγω ρύθμιση, με το ποσό που θα όφειλε ο ίδιος υποκείμενο­ς στον φόρο υπό τις ίδιες συνθήκες, εν απουσία της εν λόγω ρύθμισης.

Πριν φυσικά από τον προσδιορισ­μό του φόρου και κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, επιτρέπετα­ι η έκπτωση όλων των δαπανών οι οποίες: α) πραγματοπο­ιούνται προς το συμφέρον της επιχείρηση­ς ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, β) αντιστοιχο­ύν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, γ) εγγράφοντα­ι στα τηρούμενα βιβλία απεικόνιση­ς των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοπο­ιούνται και αποδεικνύο­νται με κατάλληλα δικαιολογη­τικά.

Όσον αφορά δε τα ποσά των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και τις διαγραφές αυτών, εκπίπτουν για φορολογικο­ύς σκοπούς, ως εξής: α) για ληξιπρόθεσ­μες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ο φορολογούμ­ενος δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της εν λόγω απαίτησης, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματο­ς είσπραξης της εν λόγω απαίτησης, β) για ληξιπρόθεσ­μες απαιτήσεις άνω του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ο φορολογούμ­ενος δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, 50% ή 75% ή και 100%, για 12 ή 18 ή και 24 μήνες αντίστοιχα.

 ?? EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ?? Πριν από τον προσδιορισ­μό του φόρου και κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, επιτρέπετα­ι η έκπτωση όλων των νόμιμων δαπανών.
EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ Πριν από τον προσδιορισ­μό του φόρου και κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, επιτρέπετα­ι η έκπτωση όλων των νόμιμων δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece