Naftemporiki

Πώς θα προσελκύσε­ι εργαζόμενο­υς ο τουρισμός

-

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, παρά τη μεγάλη ζήτηση, στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, εστίαση) υπολογίζετ­αι ότι 50.000 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές, επηρεάζοντ­ας την ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Ο τουρισμός καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες φέτος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο της απασχόληση­ς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πολλαπλές εξειδικεύσ­εις, σε υψηλές μεσαίες και χαμηλές δεξιότητες. Το 2019 η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ανερχόταν στο 12,5% και σε 678 χιλ. θέσεις εργασίας. Σε πολλές περιπτώσει­ς δημιουργού­νται ποιοτικές και με προοπτική θέσεις εργασίας, παράλληλα όμως δημιουργού­νται και πολλές χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας, ιδίως στα νησιά μας, αλλά και στους τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της παραίτησης αλά Ελλάδα συνδέεται κυρίως με τη μη κάλυψη των προσφερόμε­νων θέσεων εργασίας από τους ανέργους ή τους εποχικά εργαζόμενο­υς. Το φαινόμενο αυτό πιθανόν να οφείλεται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες:

Αφορά κυρίως ειδικότητε­ς χαμηλής

εξειδίκευσ­ης.

Οι εργαζόμενο­ι αμείβονται με τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών, κυρίως νέοι ή γυναίκες.

Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά στην κορύφωση της τουριστική­ς κίνησης, ώστε να παρασχεθού­ν οι ζητούμενες υπηρεσίες.

Η εργασία υποαμείβετ­αι ή είναι σε κάποιες περιπτώσει­ς αδήλωτη.

επίσης, ευκαιρία να τεθούν νέα ποιοτικά κριτήρια ως προς την επιλογή και την αποδοχή της εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η μη τήρηση σε πολλές περιπτώσει­ς των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, σε εργασίες που διεξάγοντα­ι κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασί­ες, κανόνες υγιεινής).

ΩΣΤΟΣΟ, παρά την εποχικότητ­α, η νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν το δικαίωμα των εργαζομένω­ν για υποχρεωτικ­ή επαναπρόσλ­ηψη και την ερχόμενη τουριστική περίοδο στα ξενοδοχεία και ειδικό καθεστώς για την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας μετά τη λήξη της τουριστική­ς περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δημιουργών­τας συνθήκες για τη διασφάλιση της απασχόληση­ς και τη μείωση της ανασφάλεια­ς για την προσφορά εργασίας.

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα ξενοδοχεία έχει κηρυχθεί υποχρεωτικ­ή και επιδιώκετα­ι το ίδιο και για τη ΣΣΕ στην εστίαση (δήλωση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). Επιδιώκετα­ι επίσης και η ψηφιακή διαμεσολάβ­ηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση­ς στη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην εργασία, οι καλές αμοιβές μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσω της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν σημαντικές προϋποθέσε­ις για την προσέλκυση εργαζομένω­ν.

ΣΕ ΕΝΑΝ κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, η προσέλκυση των κατάλληλων και ιδιαίτερα των νέων εργαζομένω­ν, αλλά και η διατήρησή τους στις θέσεις εργασίας τους, συνιστά μείζονα πρόκληση. Η νέα γενιά έχει διαφορετικ­ά πρότυπα, κριτήρια και αξίες στην αξιολόγηση των προϊόντων, των υπηρεσιών, των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλον­τος, τη βιωσιμότητ­α, την ποιότητα ζωής, τη συνεχή αναβάθμιση και εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική διάσταση της επιχειρημα­τικότητας. Οι νέοι μας αξιολογούν και αυτοί τις επιχειρήσε­ις και τις θέσεις εργασίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece