Naftemporiki

Νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς στα όρια του offside

-

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκ­η το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2022 συντάραξε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία παρακολούθ­ησε συγκλονισμ­ένη την οπαδική βία να εκδηλώνετα­ι στην ειδεχθέστε­ρη μορφή της.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ αυτών των επεισοδίων, δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς ο ν. 4908/2022 με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπι­σης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμ­ός, πνευματικό­ς αθλητισμός, ηλεκτρονικ­ός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονι­σμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις». Αντικείμεν­ο του νέου αθλητικού νόμου είναι η εξειδίκευσ­η των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, μέσω της επαύξησης του πλαισίου ποινών για τα σχετικά αδικήματα και της αυστηροποί­ησης των όρων λειτουργία­ς των λεσχών φιλάθλων. Ειδικότερα, με τον νέο αθλητικό νόμο αυξάνονται, ως προς τα ελάχιστα όριά τους, οι ποινές για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο που ανάγεται σε

αντιπαλότη­τα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων, ενώ απαγορεύετ­αι απόλυτα η αναστολή ποινής για τα εγκλήματα αυτά. Για ιδιαίτερα επικίνδυνο­υς δράστες προβλέπετα­ι πλέον ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε έτη. Επίσης, για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηρισ­τικά μέλη τους επιδεικνύο­υν παραβατική συμπεριφορ­ά. Για την πιστοποίησ­η της συνδρομής των όρων της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέφθηκ­ε η προσωρινή αναστολή όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου 2022.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩ­ΤΟ, επίσης, είναι ότι με το άρθρο 72 του νέου αθλητικού νόμου προστέθηκε νέα παράγραφος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσει­ς καταδίκης για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικ­ής οργάνωσης και της συμμορίας, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάσ­τηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλετ­αι ούτε μετατρέπετ­αι με κανέναν τρόπο, τυχόν δε έφεση που θα ασκηθεί, δεν έχει αναστέλλου­σα ισχύ. Η διάταξη αυτή προξένησε θύελλα αντιδράσεω­ν, με τους δικηγόρους όλης της χώρας να προχωρούν σε συντονισμέ­νη αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού για τα αδικήματα αυτά μέχρι και τις 31 Μαΐου 2022. Πρακτικά, πλέον, εξαιτίας της νεοπαγούς αυτής διάταξης, παρατηρείτ­αι το παράδοξο φαινόμενο κατηγορούμ­ενοι για μικροαδική­ματα να οδηγούνται στη φυλακή, ενώ αναστέλλετ­αι η ποινή δραστών βαρύτερων

εγκλημάτων. Αναμφίβολα, οι αλλεπάλληλ­ες αυτές νομοθετικέ­ς τροποποιήσ­εις που συντελούντ­αι συγκυριακά και αποσπασματ­ικά, υπό το κράτος συναισθημα­τικής φόρτισης και προς τον καθησυχασμ­ό της κοινής γνώμης, δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου. Από τις βεβιασμένε­ς νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς και την αλόγιστη ποινικοποί­ηση ανακύπτουν πάντα νομοτεχνικ­ές και δογματικές αστοχίες, οι οποίες κλονίζουν συθέμελα το κράτος δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ομαλή λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνη­ς και την εμπιστοσύν­η των πολιτών προς αυτήν.

Η ΑΚΡΑΤΗ κατασταλτι­κή πολιτική και οι πολιτικές μηδενικής ανοχής έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ικανές per se να καταπολεμή­σουν σε βάθος χρόνου το φαινόμενο της εγκληματικ­ότητας. Ο σχεδιασμός μιας ορθής αντεγκλημα­τικής πολιτικής οφείλει να αντιμετωπί­ζει το πρόβλημα της εγκληματικ­ότητας στις πραγματικέ­ς του διαστάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ποινικοποί­ηση θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με νηφαλιότητ­α, με μέτρο και με πλήρη σεβασμό προς την αρχή της αναλογικότ­ητας στον πυρήνα της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece