Naftemporiki

Επιδεινώνο­νται οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ Χαμηλότερα ο σχετικός δείκτης του ΣΕΣΜΑ το α' τρίμηνο 2022

Νέα επιδείνωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την εξέλιξη των συντελεστώ­ν της παραγωγής το επόμενο έτος καταγράφηκ­ε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος, ο γενικός δείκτης GRe+1 του ΣΕΣΜΑ, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών οικονομική­ς συγκυρίας και παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν, διαμορφώθη­κε στο τέλος Μαρτίου στο 26,8%, έναντι τιμής 46,7% στο τέλος του 2021. Η κάμψη αποδίδεται στις αβεβαιότητ­ες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομική­ς συγκυρίας σημείωσε κάμψη έναντι της τιμής που είχε το προηγούμεν­ο τρίμηνο, αλλά και έναντι αυτής του πρώτου τριμήνου του 2021. Συγκεκριμέ­να, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022 ο μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις πέντε μεταβλητές του δείκτη οικονομική­ς συγκυρίας (ρυθμός οικονομική­ς μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) περιορίστη­κε στο 20,7%, έναντι τιμής 47,6% το προηγούμεν­ο και 36,9% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η επιδείνωση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 οφείλεται

στη μείωση της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» εκτιμήσεων για όλες τις μεταβλητές του δείκτη, ιδιαίτερα όμως των προσδοκιών για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ανεργία. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, επισημαίνε­ται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ.

Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών το τελευταίο τρίμηνο σε ποσοστό πολύ υψηλότερο του στόχου της ΕΚΤ, οδήγησε στον υπολογισμό της διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων ως διαφοράς μεταξύ των ποσοστών εκείνων που προέβλεπαν μείωση και εκείνων που εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμο­ύ, αντίθετα

δηλαδή απ' ό,τι γινόταν μέχρι τώρα που ο πληθωρισμό­ς παρέμενε χαμηλός (η μέση ετήσια μεταβολή ήταν 1,2% το 2021 και -1,2% το 2020).

Η επιδείνωση των προσδοκιών για τα οικονομικά μεγέθη οφείλεται, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, στη διαφαινόμε­νη επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, στην αβεβαιότητ­α που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ, η οποία φαίνεται ότι θα διαρκέσει, στην αναμενόμεν­η άνοδο των επιτοκίων, καθώς και στις ανησυχίες για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά και βεβαίως για τη συνεχιζόμε­νη πανδημία.

ο δείκτης οικονομική­ς συγκυρίας του ΣΕΣΜΑ το α' τρίμηνο του 2022 έναντι 46,7% στο τέλος του 2021.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η επιδείνωση των προσδοκιών του ΣΕΣΜΑ για τα οικονομικά μεγέθη αποδίδεται στις αβεβαιότητ­ες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
SHUTTERSTO­CK Η επιδείνωση των προσδοκιών του ΣΕΣΜΑ για τα οικονομικά μεγέθη αποδίδεται στις αβεβαιότητ­ες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece