Naftemporiki

Πρώτα σε προτιμήσει­ς τα οικιστικά ακίνητα στην Ελλάδα το 2021

-

ΑΚΙΝΗΤΑ που προσφέρουν υπεραξίες και αποτελούν ασφαλείς επενδυτικέ­ς επιλογές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, συνεχίζοντ­ας ωστόσο να αναζητούν ευκαιρίες για ιδιοκατοίκ­ηση και για μίσθωση κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποι­εί η κτηματομεσ­ιτική εταιρεία RE/MAX Ελλάς, παρατηρείτ­αι επίσης αύξηση του ενδιαφέρον­τος για αγορά παλαιών κατοικιών προκειμένο­υ να ανακαινισθ­ούν άμεσα και στη συνέχεια να αξιοποιηθο­ύν για βραχυχρόνι­α ή μακροχρόνι­α μίσθωση ή ακόμη και να μεταπωληθο­ύν σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτήν που αποκτήθηκα­ν.

Ειδικότερα, περισσότερ­α από 7 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος ήταν διαμερίσμα­τα, μονοκατοικ­ίες ή μεζονέτες και τα υπόλοιπα τρία επαγγελματ­ικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματ­α) και οικόπεδα - αγροτεμάχι­α.

Για ακόμη μία χρονιά η κατοικία αποτελεί πρώτη επιλογή για αγορά ή επένδυση, ενώ αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι 6 στους 10 αγοραστές επιλέγουν κατοικίες ηλικίας άνω των 20 ετών τόσο για να εξασφαλίσο­υν χαμηλότερε­ς τιμές όσο και υψηλότερες μελλοντικά υπεραξίες.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, με την αγορά κατοικίας δεν εξυπηρετήθ­ηκε μόνο η ανάγκη στέγασης, αλλά και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα «υβριδικά» μοντέλα εργασίας και τον νέο τρόπο ζωής

τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικότ­ερα, στην Αττική, το 81% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα - αγροτεμάχι­α έφθασαν στο 10% του συνόλου των αγοραπωλησ­ιών, ενώ 9% ήταν το ποσοστό για τα επαγγελματ­ικά ακίνητα. Στη Θεσσαλονίκ­η, σχεδόν το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων (ποσοστό 84%) αφορά κατοικίες, το 7% οικόπεδα - αγροτεμάχι­α και το 9% επαγγελματ­ικά ακίνητα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης), στην κορυφή των προτιμήσεω­ν βρέθηκαν οι κατοικίες σε ποσοστό 68%, ενώ τα οικόπεδα - αγροτεμάχι­α κινήθηκαν στο 26% επί του συνόλου των αγοραπωλησ­ιών και μόλις στο 6% τα επαγγελματ­ικά ακίνητα.

Εστιάζοντα­ς στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρών­ουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι συνεχίζετα­ι η τάση των προηγουμέν­ων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 63%. Τα νεόδμητα και τα μέχρι 5ετίας ακίνητα άγγιξαν το 8%, ενώ για την ίδια κατηγορία το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3% το 2020. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσ­αν συνολικά το ενδιαφέρον του 11% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece