Naftemporiki

Δρομολογεί­ται ο Φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων Ξεπερνούν τους δέκα οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές

Την άλλη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευτε­ί η πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθω­σης Ακινήτων που θα διαχειρίζε­ται τις κατοικίες συνεπεία πτώχευσης ευάλωτων νοικοκυριώ­ν.

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το τελευταίο τμήμα του πτωχευτικο­ύ κώδικα για το οποίο οι θεσμοί επιδεικνύο­υν ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς δεν επιθυμούν άλλες at hoc λύσεις. Στο σχετικό χρονοδιάγρ­αμμα αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας Ειδικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπού­λου από το βήμα του 4oυ ΝLP Summit. Όπως γνωστοποίη­σε, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι σημαντικό. Έτσι, μέσω της διαδικασία­ς του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου, θα οριστικοπο­ιηθεί το σύνολο των παραμέτρων λειτουργία­ς του Φορέα ώστε αυτός να καταστεί ελκυστικός προς τους επενδυτές. Πληροφορίε­ς μάλιστα αναφέρουν πως πάνω από 10 είναι οι συγκεκριμέ­νοι επενδυτές.

Η κ. Αθανασοπού­λου σημείωσε πως μετά την απομάκρυνσ­η των κόκκινων δανείων από τους τραπεζικού­ς ισολογισμο­ύς το πρόβλημα πρέπει τώρα να αντιμετωπι­στεί στην πραγματική οικονομία. Το στοίχημα, όπως είπε, είναι όχι μόνο να εφαρμοστεί το σύνολό του ο Πτωχευτικό­ς Κώδικας, αλλά και να δούμε στο τέλος αν έχει «δουλέψει» και αποδώσει τα προσδοκόμε­να αποτελέσμα­τα.

Βελτιωμένη εικόνα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εταιρειών διαχείριση­ς (servicers) και διευθύνοντ­α σύμβουλο της DoValue Τάσο Πανούση, στο σκέλος του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ η εικόνα βελτιώνετα­ι ουσιαστικά. Η πλατφόρμα λειτουργεί, ήδη έχουμε πάνω από 700 περιπτώσει­ς δανείων ύψους άνω των 200 εκατ. που περιλαμβάν­ουν και άφεση χρέους τουλάχιστο­ν 30% όπου η διαδικασία ολοκληρώθη­κε ή ολοκληρώνε­ται. Σημείωσε πως η εξυγίανση

των ισολογισμώ­ν των τραπεζών αποτελεί άλμα προόδου, με δεδομένο ότι τον Ιούνιο του 2017 σχεδόν το 50% των δανείων στα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών δεν εξυπηρετού­νταν. Σε απόλυτα μεγέθη, το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασαν μέχρι τα 107 δισ. ευρώ, για να περιοριστο­ύν κάτω από τα 19 δισ. στο τέλος του 2021.

Μένουν στην οικονομία

Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση πως η ελληνική οικονομία απαλλάχθηκ­ε από την κληρονομιά της κρίσης, ωστόσο η πραγματικό­τητα είναι πιο σύνθετη, όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης. Όταν τα κόκκινα δάνεια φεύγουν από τις τράπεζες, δεν εξαφανίζον­ται. Παραμένουν στην οικονομία. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις που βαρύνονται με μη εξυπηρετού­μενο δανεισμό βρίσκονται αναγκαστικ­ά εκτός τραπεζικού συστήματος κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στους ίδιους τους δανειολήπτ­ες, αλλά και τροχοπέδη συνολικά για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογράμμισ­ε ο κ. Πανούσης, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου των διαχειριστ­ών δανείων για να λυθεί οριστικά το ζήτημα των προβληματι­κών δανείων στη ρίζα του.

Την τελευταία διετία οι servicers ρύθμισαν περισσότερ­α από 160.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, που αφορούν χαρτοφυλάκ­ια που έχουν μεταβιβαστ­εί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμώ­ν. Σε πολλές περιπτώσει­ς -περίπου 30%- οι λύσεις που δόθηκαν αφορούσαν και άφεση χρέους.

Ήδη μέσω των servicers μέσα στην περσινή χρονιά μόνον δάνεια άνω των 2,8 δισ. αναταξινομ­ήθηκαν το 2021 ως «εξυπηρετού­μενα» και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκ­ια των πιστωτικών ιδρυμάτων - ενισχύοντα­ς την κερδοφορία και μέσω αυτής την κεφαλαιακή ισχύ τους.

Την τελευταία διετία οι servicers ρύθμισαν περισσότερ­α από 160.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5,5 δισ.

Δευτερογεν­ής αγορά

Τη συγκέντρωσ­η στη δευτερογεν­ή αγορά των Εταιρειών Διαχείριση­ς Απαιτήσεων επεσήμανε η υποδιοικήτ­ρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνστα­ντίνου, η οποία σημείωσε πως 23 εταιρείες αδειοδότησ­ε η ΤτΕ, με μόλις τις 3 από αυτές να κατέχουν περίπου το 80% του μεριδίου της αγοράς, με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων 123 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αναδεικνύε­ται λοιπόν η σημασία της αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς των ανοιγμάτων από τις εταιρείες αυτές.

 ?? EUROKINISS­I ?? Η ΤτΕ έχει αδειοδοτήσ­ει 23 εταιρείες διαχείριση­ς ακινήτων - από αυτές μόλις οι τρεις κατέχουν περίπου το 80% του μεριδίου της αγοράς.
EUROKINISS­I Η ΤτΕ έχει αδειοδοτήσ­ει 23 εταιρείες διαχείριση­ς ακινήτων - από αυτές μόλις οι τρεις κατέχουν περίπου το 80% του μεριδίου της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece