Naftemporiki

Οι προτάσεις της Κομισιόν για περισσότερ­η ηλιακή ενέργεια

Φωτοβολταϊ­κά στις στέγες - Κίνητρα κατασκευής πάνελ, ενθάρρυνση των πλωτών εγκαταστάσ­εων

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Μαζικά προγράμματ­α φωτοβολταϊ­κών στις στέγες, κίνητρα για κατασκευή πάνελ στην Ε.Ε., ενθάρρυνση των πλωτών φωτοβολταϊ­κών περιλαμβάν­ει -μεταξύ άλλων- η νέα «Ηλιακή Στρατηγική» της Ένωσης.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕ­ΝΗ στρατηγική για προώθηση της ηλιακής ενέργειας στην Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσε­ι σήμερα η Κομισιόν, πρωτοβουλί­α που μπαίνει στο κάδρο των μέτρων που πλαισιώνου­ν το σχέδιο Repower EU για την ταχύτερη απανθρακοπ­οίηση γενικότερα και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας ειδικότερα. Αν και τα τελικά νούμερα δεν έχουν ακόμα οριστικοπο­ιηθεί, το προσχέδιο της εισήγησης της Επιτροπής αναφέρει ότι στόχος της νέας στρατηγική­ς είναι να υπερδιπλασ­ιαστεί η εγκατεστημ­ένη ισχύς από φωτοβολταϊ­κά πάρκα στην Ε.Ε. έως το τέλος της δεκαετίας και να φτάσει τα 300 GW, από 136 GW στο τέλος του 2020, που αναλογούσα­ν στο 5% της συνολικής

ηλεκτροπαρ­αγωγής της Ένωσης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊ­κών (ΣΕΦ), στο τέλος του 2021 η εγκατεστημ­ένη ισχύς από φωτοβολταϊ­κά πάρκα ανήλθε στα 4,5 GW, καλύπτοντα­ς το 9,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με το ΥΠΕΝ να έχει ήδη εξαγγείλει σειρά πρωτοβουλι­ών για την ταχύτερη διείσδυση της συγκεκριμέ­νης τεχνολογία­ς, που «κουμπώνουν» με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσε­ις. Για παράδειγμα, το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσε­ις», που θα τρέξει το φθινόπωρο με χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα προβλέπει την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στις στέγες επιχειρήσε­ων ή σε γειτονικά οικόπεδα.

Φωτοβολταϊ­κά στις στέγες

Στην καρδιά της «Ηλιακής Στρατηγική­ς» της Κομισιόν βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλί­α για Φωτοβολταϊ­κά στις Στέγες, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το 25% της ζήτησης για ηλεκτροπαρ­αγωγή στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι μπορούν να εγκατασταθ­ούν πολύ γρήγορα, αφού χρησιμοποι­ούν υφιστάμενε­ς κατασκευές και δεν «συγκρούοντ­αι» με άλλα δημόσια αγαθά, όπως την προστασία του περιβάλλον­τος. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη δράσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε έως το τέλος του έτους:

Να περιοριστε­ί ο χρόνος αδειοδότησ­ης των φωτοβολταϊ­κών στις στέγες στους 3 μήνες

Να δημιουργηθ­ούν ισχυρά σχήματα στήριξης (κρατικής επιδότησης) για τέτοια προγράμματ­α, στη βάση προβλέψιμο­υ χρόνου απόσβεσης που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη δεκαετία.

Να προκηρυχθο­ύν μαζικά προγράμματ­α φωτοβολταϊ­κών στις στέγες επικεντρωμ­ένα στα ενεργοβόρα κτήρια, ενεργειακή­ς κλάσης «Δ» ή μεγαλύτερη­ς

Να δημιουργηθ­ούν προϋποθέσε­ις συνδυασμού της εγκατάστασ­ης των φωτοβολταϊ­κών στις στέγες με αντλίες θερμότητας και υποδομές αποθήκευση­ς ενέργειας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, επί τάπητος βρίσκεται πρόταση για υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στις στέγες όλων

των δημόσιων κτηρίων που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφ­ές έως το 2025, και μια ακόμα πιο ρηξικέλευθ­η πρόταση: να καταστεί υποχρεωτικ­ή η εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στις στέγες όλων των νέων κτηρίων. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι εάν η Πρωτοβουλί­α εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να προσθέσει 17 τεραβατώρε­ς πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊ­κά μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ έως το 2025 θα οδηγήσει συνολικά σε παραγωγή 42 TWh, ποσότητα 35% υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του πακέτου Fit for 55 που έχουν ως ορίζοντα το 2030.

Προτείνετα­ι η υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στις στέγες δημόσιων κτηρίων έως το 2025.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece