Naftemporiki

Στο γαλάζιο του Φαληρικού Όρμου...

- Του Δημήτρη Καπράνου Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖ­ΑΜΕ προχθές με φίλους στο Εντευκτήρι­ο του «Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος», εκεί όπου κάποια πρωινά ο καφές έχει άλλη γεύση, δίπλα στον καταγάλανο πλέον Φαληρικό Όρμο.

Όσο και αν οι χιλιάδες «ηλιακοί» γυαλίζουν και δεν σε αφήνουν να θαυμάσεις το πόσο δραστήριοι είναι οι Έλληνες, ώστε να γεμίσουν τσιμέντο τα βουνά της Αττικής, μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα. Μέχρι, δηλαδή, να σταματήσει το μάτι σου σε εκείνο το περίεργο κατασκεύασ­μα του Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος μας έφτιαξε το «Ίδρυμα Νιάρχου», με την πλάτη στη θάλασσα και όχι με το μέτωπο στο απέραντο γαλάζιο λιβάδι μας...

Και, φυσικά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τον espresso να μοσχομυρίζ­ει και τα πρόσωπα να έχουν αρχίσει να ροδίζουν από την έκθεση στον ήλιο, η κουβέντα στράφηκε στη ναυτιλία και στα επερχόμενα Ποσειδώνια 2022. Τη μεγάλη διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση, που έρχεται ολοταχώς, στο πρώτο Σαββατοκύρ­ιακο του Ιουνίου, έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, καθώς η πανδημία ματαίωσε τα Ποσειδώνια 2020...

Και μιλήσαμε για την πρώτη διοργάνωση, το 1969, στο Ζάππειο, για τη μεταφορά στην «Παγόδα» του ΟΛΠ, η οποία, όταν η έκθεση μεγάλωσε, απεδείχθη ανεπαρκής, και τα Ποσειδώνια πήγαν στο «Πρώην Aνατολικό Aεροδρόμιο του Ελληνικού», για να αγκυροβολή­σουν τελικά στο Εκθεσιακό Κέντρο πλάι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από «παρά θίν' αλός», δηλαδή, στα βαθιά Μεσόγεια, αφού ο Πειραιάς κοιμάται...

Κι αφού θυμηθήκαμε τα παλιά, καταλήξαμε στον... Γιώργο Προκοπίου, για τον οποίο οι Γερμανοί πλέκουν εγκώμια επί εγκωμίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση ναύλωσε δύο Πλωτές Μονάδες Αποθήκευση­ς και Επαναεριοπ­οίησης (FSRU) του Γ. Προκοπίου, που θα προμηθεύου­ν τη χώρα».

Πρόκειται για το LNG carrier - FSRU «Transgas Power», που βρίσκεται στον Ειρηνικό, κατευθυνόμ­ενο από το Σεντάι της Ιαπωνίας στο Φρίπορτ στην πολιτεία του Τέξας, και το αδελφό πλοίο «Transgas Force», που πλέει από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο με κατεύθυνση τον Βόρειο Ατλαντικό. Τα πλοία ανήκουν στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynagas, του Έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Προκοπίου. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα χαράξουν πορεία για τη Γερμανία, σημειώνει η «Handelsbla­tt»...

Τα πλοία του Γιώργου Προκοπίου μπορούν να τροφοδοτού­ν κάθε χρόνο έως και 30 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το γερμανικό δίκτυο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τα δύο τρίτα της ποσότητας που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία από τη Ρωσία. Η απόκτηση των δύο πλοίων το φθινόπωρο του 2021 έδειξε ότι ο Έλληνας είχε τη σωστή όσφρηση και γνώριζε το καλό timing: Με τις τιμές του φυσικού αερίου να απογειώνον­ται, αυξήθηκαν και οι ναύλοι των δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς LNG, έγραψαν οι Γερμανοί.

Κι αφού είπαμε και διαβάσαμε «αυτά που λένε οι Γερμανοί», πιάσαμε «αυτά που κάνουν οι Έλληνες».

Οι Έλληνες, που μόλις ο Προκοπίου προχώρησε στην αγορά των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, πήγε ο δήμαρχος του Χαϊδαρίου και κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και η υπόθεση έχει «παγώσει».

Και θυμηθήκαμε ότι ποτέ, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν κατάλαβαν τι σημαίνει για την πατρίδα η δύναμη που της παρέχει η Εμπορική Ναυτιλία και εκείνοι που την έχουν κάνει πρώτη παγκόσμια δύναμη. Ποτέ!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece