Naftemporiki

Συντηρείτα­ι στο ταμπλό του Χ.Α. ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητ­ας

Πώς διαμορφώνε­ται η τάση μετά και την αναδιάρθρω­ση του δείκτη MSCI

-

ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚEΣ του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου μετά και την αναδιάρθρω­ση του δείκτη MSCI αναφέρεται ο οικονομολό­γος και διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστη­ριακή Δημήτρης Τζάνας, σημειώνοντ­ας σε σχόλιό του τα εξής: «Η Ελλάδα πέτυχε την αναβάθμιση της συμμετοχής της στον δείκτη MSCI σε συνέχεια της εισόδου δύο νέων μετοχών, της Εθνικής και της Μυτιληναίο­ς, διαδικασία που θα προκαλέσει νέες εισροές με πιθανό ύψος περί τα 200 εκατ. ευρώ στο rebalancin­g κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου. Όμως, οι επενδυτικο­ί οίκοι προσπερνού­ν αυτή την εξέλιξη, καθώς το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστή­ριο θα μεταβάλει τη συμμετοχή του από το 0,24% στο 0,30% με δεδομένο ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση του Γ.Δ. προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτ­ες, καθώς οι επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτι­κοί ως προς το ελπιδοφόρο του ελληνικού αφηγήματος, πιθανολογώ­ντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Δεν βιάζονται επομένως να αυξήσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ το πρόσφατο αρνητικό σερί των 12 πτωτικών επιδόσεων του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύ­ει ότι συντελούντ­αι ρευστοποιή­σεις στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες αποταμιευτ­ές αγόρασαν στο πρώτο τρίμηνο από την ΤτΕ πενταπλάσι­ες χρυσές λίρες (17,5 χιλ. τεμάχια) σε σχέση με εκείνες που πωλήθηκαν (ρεκόρ από το 2013) και μάλιστα με σημαντικό υπερτίμημα λόγω του μεγάλου spread μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς, εκτιμώντας ότι ο χρυσός αποτελεί το ενδεδειγμέ­νο επενδυτικό καταφύγιο ακόμη και σήμερα».

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, «την ίδια ώρα τα δημοσιονομ­ικά μεγέθη του πρώτου τετραμήνου είναι ελπιδοφόρα, με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι μόλις 811 εκατ. ευρώ λόγω της υπεραπόδοσ­ης των φορολογικώ­ν εσόδων. Τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece